Podľa akých faktorov si vyberať kávu?

Kúpili ste si svoj prvý automatický kávovar, aby ste si aj v pohodlí domova mohli vychutnávať lahodnú kávu? Gratulujeme, máte za sebou prvý krok a môžete prejsť k druhému.

Druh zŕn

Aké je druhý krok? Na to, aby vám každý deň na vašom stole s kovovými hairpin nohami vyvoniavala chutná káva, potrebujete okrem dobrého kávovaru aj zásobu kvalitnej kávy. Podľa akých faktorov sa rozhodovať pri kúpe?

Prvoradý je druh kávových zŕn. Absolútne dominantné na trhu sú odrody Arabica a Robusta. Nie sú to síce jediné odrody, ktoré poznáme, ale keďže spolu tvoria až 98 % exportu kávy, s inými sa len ťažko stretnete. Veľmi zjednodušene by sme mohli povedať, že Arabica ponúka bohatší výber chutí a Robusta obsahuje viac kofeínu. Zakúpiť si môžete aj ich mixy.

Jednotlivé odrody potom majú ešte množstvo druhov, takže výber kávových zŕn je naozaj bohatý. Zorientovať sa vám pomôže aj popis charakteristiky chutí jednotlivých druhov kávy, ktorý uvádza každá dobrá pražiareň.

Stupeň a dátum praženia zŕn

Na chuť kávy vplýva aj stupeň praženia zŕn. Svetlé praženie ponecháva zrnám prírodnú chuť, preto je káva z nich kyslejšia a zvyčajne ľahšia a sviežejšia. Káva zo zŕn, ktoré absolvovali stredné praženie, je chuťovo vyvážená a komplexná, keďže sa v nej snúbi kyslosť čerstvých zŕn s karamelizovanými (orieškovými, či kakaovými, alebo čokoládovými) tónmi, ktoré vznikajú práve pri dlhšom pražení.

Pri tmavom pražení sa naplno prejavia vyššie spomínané karamelizované chute, ktorých výsledkom je hutná chuť kávy s nižšou aciditou. Mnohí považujú takéto zrná za najlepšiu kávu do automatického kávovaru a to najmä pri príprave mliečnych kávových nápojov, keďže dominantnú chuť takejto kávy mlieko neprerazí.

V neposlednom rade si všímajte aj to, kedy bola káva pražená. Najmä pri pražení a pri mletí totiž kávové zrná najvýraznejšie strácajú čerstvosť. Keďže mletie bude nastávať až v kávovare, s tým si hlavu lámať nemusíte, ale na dátum praženia si dávajte pozor a pokiaľ môžete, vyberajte si kávu, ktorá je čo najčerstvejšie pražená.

Zdroj foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock.com