Seriály, ktoré sa oplatí vidieť, keď milujete módu

…a nie, reč nebude o Sexe v meste, ani o Gossip girl. Staré dobré „klasiky“ sme sa rozhodli dať bokom a venovať pozornosť skôr novším snímkam, ktoré si ale zaslúžia minimálne rovnakú pozornosť. Pretože aj keď od seriálov očakávame najmä  pútavý dej a pozoruhodné herecké výkony, nie je na škodu, keď nás obľúbené postavy dokážu inšpirovať zaujímavými módnymi kúskami, ktoré dopĺňajú celkovú atmosféru a bez ktorých by seriál nebol tým, čím vďaka kostýmovým výtvarníkom je.

Euphoria (2019-)

Seriál vypovedá o radostiach a starostiach dnešnej (nielen) americkej mládeže, ktorá sa špecifickým spôsobom vyrovnáva s prvými láskami, skutočnými i povrchnými priateľstvami. Pri tom si pomáha drogami, ktorými zaháňa smútok a rutinu svojej existencie. Na pozadí všetkého sú sociálne siete, ktoré ich čoraz viac ovplyvňujú a zasahujú do ich skutočných životov. V snahe zakryť svoju neistotu sa obliekajú do výstredných šiat a nosia extravagantný make-up. Oblečenie a make-up sú zároveň prostriedkom ich sebavyjadrenia, pričom sa neriadia žiadnymi pravidlami. Môžu si dať na seba doslova čokoľvek a nikto sa nad tým ani nepozastaví. Hlavnú úlohu stvárnila Zendaya v roli drogovo závislej a psychicky labilnej tínedžerky.

Big Little Lies (2017-2019)

Naozajstná seriálová chuťovka v hlavných úlohách s hviezdami ako Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Laurou Dern, Zoë Kravitz a Shaielene Woodley. Skupinka žien navonok vedúcich dokonalý život získa po incidente, pri ktorom príde o život manžel jednej z nich príznačnú prezývku „Monterey five.“ Dej mapuje život slávnej „päťky“ pred a po osudnej noci, popisuje udalosti, ktoré k nešťastiu viedli aj následky, s ktorými sa hlavné postavy musia vyrovnávať. Komu by nestačilo herecké obsadenie z 1. série, do 2. série vstupuje Meryl Streep ako matka mŕtveho Perryho (Alexander Skarsgård).

Každá členka Montery five má osobitý štýl, ktorý odráža ich charakter. Madeline miluje elegantné oblečenie vo výrazných farbách, Celeste nosí jednoduché, no šik kúsky s dlhými rukávmi, aby prekryla svoje modriny. Jane si len sotva oblečie niečo iné ako džínsy a mikinu, Bonnie je stelesnením bohémskej krásy, Renata svojim prepychovým oblečením zasa dáva svetu najavo, že má postavenie aj peniaze. Za špeciálnu zmienku stojí tematický večierok osudnej noci, kedy sa celé Monterey oblieklo ako Audrey Hepburn a Elvis Presley v prvej sérii, či disko párty v štýle 70. rokov v druhej sérii.

Downtown Abbey (2010-2015)

Dej seriálu je zasadený do prostredia fiktívneho vidieckeho statku v Downtown Abbey v rokoch 1912 až 1926. Historická dráma sleduje osudy členov aristokratickej rodiny Crawleyovcov a ich sluhov v domácnosti, aj to, ako ich životy ovplyvňujú veľké udalosti tejto historickej etapy. Začiatku 20. storočia sa oplatí venovať pozornosť z viacerých dôvodov – a jedným z nich je nepochybne aj móda. Módna scéna si v tomto období prešla radikálnymi zmenami, ktoré boli spojené s nástupom jazzovej éry a my z tohto obdobia dodnes rady čerpáme inšpiráciu. V septembri sa môžeme tešiť na ďalšiu dávku nádherných kostýmov z 20. rokov – do kín bude uvedený film Downton Abbey.

Why Women Kill (2019-)

V súčasnosti sa už len opakuje to, čo tu už raz bolo. A to neplatí len v oblečení, ale aj v medziľudských vzťahoch, špeciálne v manželstve. 1963, 1984 alebo 2019 – v každej tejto dekáde tu nevera bola, je, aj bude. A počas 60. a 80. rokov tu bola aj móda, ktorú sa oplatí poznať a recyklovať (narozdiel od cudzoložstva). Hlavné hrdinky sa so svojimi trápeniami vysporiadali po svojom, čo sa im ale musí nechať je, že si pri tom zachovali štýl.

Younger (2015-)

Odhliadnuc od skvelej dejovej linky, ktorá ponúka dostatok drámy a romantiky pre každú z hlavných postáv, sú práve kostýmy to, prečo sa seriál oplatí sledovať. Aj vďaka oblečeniu dokáže hlavná hrdinka Liza oklamať okolie o svojom skutočnom veku a presadiť sa. Younger je skvelou ukážkou toho, aký vplyv môže mať to, čo si ráno oblečieme na kariéru, vzťahy a iné zásadné veci v živote.

Zdroj foto: Pinterest, TV Land