Švédska špecialita, ktorú zvládnete pripraviť aj doma: Mäsové guličky so zemiakmi a omáčkou

Počas svojho nákupu sa pri výbere potravín zamerajte na ich pôvod v krajinách Európskej únie. Ideálne je, pokiaľ sa všetka poľnohospodárska produkcia môže spotrebovať pár diesiatok alebo maximálne stoviek kilometrov od miesta výroby. Akékoľvek prevážanie na veľké vzdialenosti navyše významne ovplyvňuje čerstvosť všetkých poľnohospodárkych a potravinárských produktov. 

S projektom Zrodené v EÚ a v spolupráci s kuchárom Petrom Cvanom ochutnáme tradičné pokrmy z rôznych kútov Európy. Zo severu na juh, zo západu na východ. Spoločne vyrazíme na ochutnávku do desiatich krajín a pripravíme si tradičné jedlá z kvalitních európskych surovín tak, ako ich varili nielen naše babičky, ale aj babičky v Česku, Taliansku, Belgicku, Francúzsku, Maďarsku, Švédsku, Grécku, Írsku, Portugalsku a na Malte. 

Počas siedmej zastávky s našou európskou kuchárkou sa vydáme na studený sever – do Švédska.

Köttbullar med potatismos / Mäsové guličky so zemiakmi a omáčkou (4 porcie)

Švédska špecialita, ktorú zvládnete pripraviť aj doma: Mäsové guličky so zemiakmi a omáčkou

Mäsové guličky 

  • 300 g mletého hovädzieho mäsa 
  • 300 g mletého bravčového mäsa
  • 1 vajce
  • 100 ml mlieka
  • 75 g strúhanky
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 lyžica olivového oleja
  • Hrsť nasekaných čerstvých byliniek (petržlen, kôpor, pažitka, ligurček)
  • Morská soľ
  • Čerstvo pomleté korenie
  • 1 lyžička nového korenia
  • 1 lyžička muškátového oriešku

Omáčka

  • 400 ml hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 100 ml sladkej smotany
  • Citrónová šťava (podľa chuti)
  • Morská soľ na dochutenie

Postup: 

  • Cibuľu  nakrájame nadrobno, orestujeme do mäkka tak, aby začínala mať svetlo hnedú farbu. Hotovú cibuľku spolu s väčšou časťou čerstvých byliniek a všetkými ostatnými ingredienciami na mäsové guličky zmiešajte
  • Mäsovú zmes sme si nechali odpočinúť v chladničke. Zmes rozdelíme na 4 rovnaké diely a každý ešte na desať. Mokrými rukami vytvarujeme na rovnaké guličky
  • Guličky umiestnime do zapekacej misy, pokvapkáme olejom, trochu nimi zatrasieme, aby sa olej po nádobe aj guličkách rozotrel a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na zhruba 30 minút – guličky je treba kontrolovať
  • Teraz si pripravíme tradičnú omáčku, ktorá sa k mäsovým guličkám podáva
  • Do malého hrnca dáme vývar, smotanu, múku, (šťavu z citrónu), soľ, zamiešame a zahrievame
  • Guličky sa medzitým dopiekli, zlejeme prebytočný tuk, guličky vytiahneme z pekáča a pomocou trochu vývaru odstránime pripečenú šťavu, ktorú pridáme do samotnej omáčky. Omáčku privedieme k varu, stiahneme a pomaly redukujeme
  • Po zhustnutí môžeme servírovať 
  • Hotový pokrm môžeme dozdobiť brusnicovým džemom.

Viac informácií na: www.zrodene.eu