Pražma s kapunati

Počas svojho nákupu sa pri výbere potravín zamerajte na ich pôvod v krajinách Európskej únie. Ideálne je, pokiaľ sa všetka poľnohospodárska produkcia môže spotrebovať pár diesiatok alebo maximálne stoviek kilometrov od miesta výroby. Akékoľvek prevážanie na veľké vzdialenosti navyše významne ovplyvňuje čerstvosť všetkých poľnohospodárkych a potravinárských produktov. 

S projektom Zrodené v EÚ a v spolupráci s kuchárom Petrom Cvanom ochutnáme tradičné pokrmy z rôznych kútov Európy. Zo severu na juh, zo západu na východ. Spoločne vyrazíme na ochutnávku do desiatich krajín a pripravíme si tradičné jedlá z kvalitních európskych surovín tak, ako ich varili nielen naše babičky, ale aj babičky v Česku, Taliansku, Belgicku, Francúzsku, Maďarsku, Švédsku, Grécku, Írsku, Portugalsku a na Malte. 

Šiasta zastávka bude do krajiny, ktorá je predovšetkým v lete obľúbenou destináciou – Malta. 

Pražma s kapunati
Pražma s kapunati

Irgad bil kapuati / Pražma s kapunati (tradičná zeleninová príloha) 2 porcie 

  • 1 väčšia pražma kráľovská
  • 1 citrón 
  • Rozmarín
  • Tymián 
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 stredné baklažány 
  • 1 stopkový zeler
  • 2 cibule
  • 1 plechovka lúpaných rajčín 
  • ½ hrnčeka olív
  • Kapary – čajová lyžička
  • Biely vínny ocot
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • Zväzok bazalky
  • Soľ a korenie

Postup: 

  • Čerstvú rybu opláchneme, vyčistíme brušnú dutinu a zbavíme žiabrov 
  • Skontrolujme, prípadne dočistíme šupiny
  • Ryby si prerežeme až k chrbtu, osolíme a okoreníme zvnútra aj zvonku, do brucha vložíme plátky citrónu , čerstvý tymián a dva strúčiky cesnaku
  • Rybu pokvapkáme olejom, zabalíme do alobalu a vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov, pečieme po dobu 18 minút

Vo voľnom čase si pripravíme tradičnú maltskú zeleninovú prílohu kapunati. 

  • 2 stredné baklažány
  • 2 stonky stonkového zeleru
  • 2 cibule 
  • Plechovka lúpaných rajčín 
  • ½ hrnčeka zelených olív
  • Kapary – polievková lyžica
  • 4 lyžice bieleho vína 
  • 1 lyžica octu
  • Lyžica hnedého cukru
  • Čerstvá bazalka

Postup: 

  • Baklažán nakrájame na menšie kocky, dáme do cedidla, osolíme a necháme odkvapkať
  • Opláchneme ho a osušíme papierovou utierkou 
  • Na panvici rozohrejeme olivový olej, vložíme baklažán a opečieme ho dozlatova – cca 8 minút
  • Vyberieme ho z panvice, pokiaľ je to potrebné, pridáme olej a vložíme cibuľu pokrájanú  na kocky  a jemne pokrájaný očistený stopkový zeler. Opekáme tiež cca 7-8 minút
  • Do hlbšej panvice dáme pokrájené, olúpané rajčiny, vínny ocot, cukor
  • Dôkladne premiešame, pridáme opečenú zelenu, osolíme, priklopíme a dusíme na miernom ohni 15 minút, starostlivo miešame ak je treba, prilejeme máličko vody, aby sa zmes  nepripalovala 
  • Pred koncom vmiešame olivy, kapary a natrhané lístky bazalky
  • Hotovú kapunati podávame pri izbovej teplote a pred podávaním posypeme ľahko opraženými piniovými orieškami 

Viac informácií na www.zrodene.eu

Zdroj foto: Zrodené v EÚ