Čoraz viac ľudí prechádza na vegetariánsky a vegánsky spôsob stravovania. Pokiaľ si neviete predstaviť život bez živočíšnych produktov, vedzte, že jeden odľahčujúci deň v týždni váš organizmus uvíta a odmení sa vám dobrým pocitom. Skúste naše domáce recepty a uvidíte, že aspoň jeden z nich si zamilujete!
![](https://elisette.sk/wp-content/uploads/2022/02/120041_01_VML-Kombi_Elektrischer-Spiralschneider_3_104_master-1024x690.png)
Cestu k zdravšiemu stravovaniu začnite krátkym pôstom
Jeden deň bez jedla živočíšneho pôvodu zvládne každý zdravý človek a odmenou vám bude príjemný pocit z víťazstva nad sebou samým a menšie bruško. Počas 24 hodín sa vyhýbajte všetkým mäsovým jedlám, vajciam, mlieku a mliečnym výrobkom, pite bylinkové čaje, vlažnú vodu a ovocné a zeleninové šťavy v dostatočnej miere. Ráno začnite s orechovým „mliekom“, na obed si dajte poriadnu dávku zeleninového jedla so zemiakmi, ryžou, pohánkou či exotickou quinoou a večeru zavŕšte chlebom s vegánskou pomazánkou.
![](https://elisette.sk/wp-content/uploads/2022/02/Silikonova-podlozka-odp.cena-899-E.-683x1024.png)
Recept na domáce orechové „mlieko“
Do vody namočte 200 g orechov a nechajte odstáť 12 hodín. Vodu zlejte a nahraďte ju 1 litrom čerstvej vody. Tyčovým mixérom orechy vo vode rozmixujte čo najviac. Tekutinu prelejte do vrecúška na prípravu orechového mlieka (ponúka Tchibo) a preceďte do vhodnej nádoby. Zvyšnú tekutinu z vrecúška poriadne vytlačte a vychutnajte si svoje vlastné orechové, mandľové, kešu či arašidové „mlieko“. V chladničke vydrží 3 až 5 dní.
![](https://elisette.sk/wp-content/uploads/2022/02/Vrecusko-na-pripravu-orechoveho-mlieka-odp.cena-799-E-1024x768.png)
Či už je racionálna strava vašou dennou rutinou, alebo sa s ňou ešte len zoznamujete, všetky recepty na nové dobroty sú vítané. Čo by ste povedali na vegánsku nátierku z domáceho sójového tvarohu?
Vegánska nátierka zo sójového tvarohu
Jeden liter sójového nápoja zohrievajte v otvorenej nádobe v mikrovlnke pri 800 W po dobu 13 – 14 minút. Potom pridajte 30 ml citrónovej šťavy, 1 lyžičku soli a nechajte pol hodiny vychladnúť pri izbovej teplote. Zmes prelejte cez husté sito alebo vrecúško a sójový tvaroh preložte do nádoby. Pridajte 110 g sušených rajčín, bazalku a štipku mletej papriky a dobre premiešajte. Nechajte hodinu odpočívať v chladničke. Podávajte s chlebom alebo knäckebrotmi.
Náš tip: Posypte si nátierku doma vypestovanými bylinkami! Vyklíčia vám za pár dní a sú plné neoceniteľných prírodných živín. V ponuke Tchibo nájdete všetko potrebné na pestovanie týchto zásobníkov koncentrovanej energie.
![](https://elisette.sk/wp-content/uploads/2022/02/Dreveny-minizahon-odp.cena-2799-E.-1024x682.png)
Počuli ste už o domácom vegánskom masle? Stačí rozpustiť rastlinný tuk, napríklad kokosový olej a rozmixovať ho s rastlinným mliekom, trebárs ovsenným. Zmes nalejete do formičiek a dáte stuhnúť. Jednoduché, však?
![](https://elisette.sk/wp-content/uploads/2022/02/Suprava-na-vyrobu-domaceho-masla-odp.cena-1499-E.-683x1024.png)
Či už sa rozhodnete sami pestovať, piecť, lisovať, opekať alebo sa jednoducho len necháte inšpirovať zdravou kuchyňou, Tchibo má pre vás okrem klasiky aj veľa ďalších nápadov nielen pre vegánov a vegetariánov!
Zdroj foto: Tchibo