Chuť Talianska: Lasagne s kuracím mäsom a divokou brokolicou

Počas svojho nákupu sa pri výbere potravín zamerajte na ich pôvod v krajinách Európskej únie. Ideálne je, pokiaľ sa všetka poľnohospodárska produkcia môže spotrebovať pár diesiatok alebo maximálne stoviek kilometrov od miesta výroby. Akékoľvek prevážanie na veľké vzdialenosti navyše významne ovplyvňuje čerstvosť všetkých poľnohospodárkych a potravinárských produktov. 

S projektom Zrodené v EÚ a v spolupráci s kuchárom Petrom Cvanom ochutnáme tradičné pokrmy z rôznych kútov Európy. Zo severu na juh, zo západu na východ. Spoločne vyrazíme na ochutnávku do desiatich krajín a pripravíme si tradičné jedlá z kvalitních európskych surovín tak, ako ich varili nielen naše babičky, ale aj babičky v Česku, Taliansku, Belgicku, Francúzsku, Maďarsku, Švédsku, Grécku, Írsku, Portugalsku a na Malte. 

Našou druhou zástavkou bude obľúbená letná destinácia slovenských turistov – Taliansko.

Chuť Talianska: Lasagne s kuracím mäsom a divokou brokolicou

Lasagne al pollo e cime di rappe / Lasagne s kuracím mäsom a divokou brokolicou (4 porcie)

  • 1 kg divokej brokolice / môžeme použiť klasickú brokolicou alebo tiež špenát
  • cca 11 plátkov lasagní
  • 0,6 kg kuracích pŕs
  • 1 veľkú cibuľu
  • 3-4 strúčiky cesnaku (pri menej aromatických možno viac)
  • cca 50 g masla
  • 1 kopcová polievková lyžica hladkej múky
  • ¾ litra mlieka
  • 1 mozarellu
  • soľ
  • korenie
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 0,5 dcl bieleho vína 

Postup: 

  • Najprv si nakrájame kuracie mäso
  • Na drobné kocky nakrájame cibuľku, ktorú dáme restovat do rozpáleného oleja, cibuľku osmažíme dozlatova
  • Zapražíme múkou a pomaly miešame
  • Orestovanú múku zalejeme mliekom, pridáme trochu bieleho vína a dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom
  • Stiahneme hrniec z ohňa
  • V panvici rozpálíme olej, hodíme pár vetvičiek čerstvých byliniek a pridáme ľahko osolené a okorenené kura
  • Opečieme dozlatova, medzitým si opláchneme vo vode divokú brokolicu, ktorá pre nás nie je až tak tradičná, ale chuťou by som ju priprovnal k špenátu s nádychom brokolice. Pozrite sa na listy, čerstvosť spoznáme podľa ich vitality
  • Na dno pekáča nanesieme prvú vrstvu bešamelu, naň položíme prvú vrstvu čerstvých lasagní
  • Ďalej poukladáme kuracie mäso, znovu prelejeme bešamelom a pokračujeme divokou brokolicou
  • Tento postup opakujeme trikrát
  • Na poslednú hornú vrstvu poukladáme mozzarellu , ktorá je ďalšou typickou surovinou pre kuchyňu tejto zeme
  • Lasagne vložíme do vopred predhriatej rúry na 165 stupňov a pečeme 30 minút
  • Po uplynutí tejto doby sú lasagne zhora opečené dozlatova

Viac informácii na www.zrodene.eu