Chuť francúzskej kuchyne: Rajčiny plnené mletým mäsom

Počas svojho nákupu sa pri výbere potravín zamerajte na ich pôvod v krajinách Európskej únie. Ideálne je, pokiaľ sa všetka poľnohospodárska produkcia môže spotrebovať pár diesiatok alebo maximálne stoviek kilometrov od miesta výroby. Akékoľvek prevážanie na veľké vzdialenosti navyše významne ovplyvňuje čerstvosť všetkých poľnohospodárkych a potravinárských produktov. 

S projektom Zrodené v EÚ a v spolupráci s kuchárom Petrom Cvanom ochutnáme tradičné pokrmy z rôznych kútov Európy. Zo severu na juh, zo západu na východ. Spoločne vyrazíme na ochutnávku do desiatich krajín a pripravíme si tradičné jedlá z kvalitních európskych surovín tak, ako ich varili nielen naše babičky, ale aj babičky v Česku, Taliansku, Belgicku, Francúzsku, Maďarsku, Švédsku, Grécku, Írsku, Portugalsku a na Malte. 

Našou štvrtou zastávkou bude krajina, ktorá je považovaná za kráľovnú všetkých kuchýň – Francúzsko.

Tomates farcies / Rajčiny plnené mletým mäsom (4 porcie)

  • 4 veľké mäsité rajčiny
  • Morská soľ a čierne korenie
  • Olivový olej
  • 1 červená cibuľa nasekaná na jemno
  • 3 nasekané strúčiky cesnaku
  • 200 g mletého hovädzieho
  • 1 lyžička tymiánu
  • 50 g strúhanky
  • 100 g syru Gruyére / možno použiť aj klasický kravský syr
  • 2 lyžice nasekanej hladkolistej petržlenovej vňate

Postup: 

  • Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
  • Z rajčín odkrojíme hornú časť
  • Použijeme lyžicu, pomocou ktorej odstránime stred a semienka – v tejto časti dávajte pozor, aby ste neprepichli rajčinu 
  • Vnútro rajčín posolíme a položíme na obrúsok, aby stratili prebytočnú vodu
  • Medzitým si zmiešame mleté hovädzie mäso s ½ hrnčekom strúhanky, na jemno nasekanou cibuľou, nesekanou petržlenovou vňaťou, lyžičkou tymiánu, dvomi lyžicami olivového oleja, soľou a korením
  • Zmesou naplníme vydlabené rajčiny a na vrch poukladáme nastrúhaný syr Gruvére, pokvapkáme olivovým olejom a vrátime späť  vrch rajčiny
  • Takto plnené rajčiny poukladáme na plech na papier na pečenie a dáme do rúry
  • Po 40 minútach môžeme servírovať s čerstvým bielym pečivom

Viac informácií na www.zrodene.eu