V Trenčíne vznikne inovatívne Laboratórium udržateľnej módy

Trenčín sa chce stať príkladom pre stovky európskych miest. Projekt Laboratórium udržateľnej módy pomôže pri vytváraní zodpovedného a nezávislého módneho priemyslu.

BRATISLAVA 22. decembra 2021: Začiatkom decembra oznámila predsedníčka medzinárodnej odbornej poroty Paulina Florjanowicz, že titul Európske hlavné mesto kultúry 2026 získalo mesto Trenčín so sloganom Pestovanie zvedavosti. Trenčín sa tak stane kľúčovým kultúrnym centrom, ktoré spája udržateľné riešenia, kreatívny priemysel, inkluzívne komunity, prototypové návrhy a inovatívne myšlienky v mestskom aj rurálnom prostredí. Jedným z vlajkových projektov bude aj Laboratórium udržateľnej módy, v spolupráci so Slovak Fashion Council. 

V réžii SFC má projekt ambíciu zmeniť celý Trenčiansky kraj, ktorý bol kedysi popredným producentom módy s Trenčínom známym ako mesto módy, na jedinečný módny ekosystém.

Riaditeľka SFC, Zuzana Bobíková uviedla: „Gratulujeme celému organizačnému tímu Trenčín 2026! Je to obrovský úspech a sme nesmierne radi, že sme boli so Slovak Fashion Council prizvaní k tvobe stratégie a programu. Tešíme sa na spoločnú cestu ku krajšiemu, modernému a zodpovednému mestu. Slogan Pestovanie zvedavosti bude našim krédom a pomôže nám oživiť kultúru aj v oblasti módy, ktorá má silu otvoriť nám oči a tvoriť krajšiu budúcnosť.“

Trenčín sa chce stať príkladom pre stovky európskych miest podobnej veľkosti pri vytváraní zodpovedného a nezávislého  módneho priemyslu, čím sa pripojí k myšlienke Nového európskeho Bauhausu

„V Slovak Fashion Council sme nadšení, že móda môže byť impulzom pre zmenu, ktorú Trenčín potrebuje. Mesto a región kedysi známy svojou módnou tradíciou dostáva príležitosť ukázať, že vízia Laboratória udržateľnej módy umožní lokálnym obyvateľom, ale aj zahraničným návštevníkom pochopiť význam princípov zodpovedného módneho ekosystému. Trenčín sa tak stane exemplárnym príkladom aj pre iné mestá a regióny v Európe,“ hovorí Zuzana Bobíková. 

Od roku 2022 začne SFC organizovať stretnutia zamerané na networking zástupcov miest módy. Ich cieľom bude zlepšiť podporu rozvoja módneho podnikania v regióne a budovať odborné kapacity. V roku 2024 sa k projektu pridá Summer Fashion Academy so zameraním na deti a ľudí so zdravotným obmedzením. Séria veľkolepých módnych prehliadok Fashion Street Runway prinesie módu na tie najneočakávanejšie miesta.

Sprievodné módny hackatony s názvom Are you ready? for Greenscaled Trenčín podporia spoluprácu módnych fakúlt bratislavských, trenčianskych a žilinských univerzít s odborníkmi priemyslu. Projekt ráta aj s organizovaním ďalších sprievodných podujatí, ktoré do mesta kultúry prilákajú známe osobnosti z oblasti módy. 

„Tento projekt je skrátka skvelý, verili sme mu od prvej chvíle. Sme radi, že sme súčasťou tohto príbehu. Za nás, SFC, môžeme len povedať, že si už vyhŕňame rukávy a sme pripravení navigovať Trenčín do cieľa – mesta, ktoré bude symbolom, ako sa veci môžu a majú robiť v správnej mierke, férovosti, flexibilite a udržateľnosti,“ dodáva Dana Kleinert, zakladateľka SFC a poslankyňa za bratislavské Staré mesto.

Program kandidatúry Trenčína na Európske hlavné mesto kultúry 2026 nájdete na stiahnutie na stránke www.trencin2026.sk v sekcii Bid book. Okrem verzií v slovenskom a anglickom jazyku je k dispozícii aj ľahko čitateľná verzia. 

Foto: Slovak Fashion Council, Trenčín 2026

Viktória Vargová

redaktorka módy

"The joy of dressing is an art." John Galliano