Chorvátsky travel fotograf Timotej: Na týchto 5 miestach sa zamilujete do života

Plánujete toto leto tráviť v Chorvátsku? S výberom najkrajšej, výnimočnej a nepreplnenej destinácie vám pomôže Timotej. Chorvát, ktorý má talent na vyhľadávanie skutočne unikátnych miest, fotograf a influencer vás prevedie tymi najkrajšími miestami, ktoré by ste ako turista možno neobjavili.

Akých 5 miest v Chorvátsku máte najradšej a prečo sa do nich zamilujeme aj my?

Ostrov Hvar, ostrov Korčula, Primošten, ostrov Mljet a Vis. Všetky tieto sa nachádzajú v Dalmácii, kde nájdete tie najkrajšie spoty na plávanie s krištáľovo čistou vodou v Európe. Mestečká sú to síce malé, ale nádherné. Sú to presne tie miesta, kde sa zamilujete do života.

Aké miesto by ste odporučili na nezabudnuteľnú dovolenku v Chorvátsku bez davov turistov?

Odporúčam ostrov Korčula. Nenájdete tam žiadne davy a okolo je mnoho krásnych malých ostrovov, na ktoré sa dostanete za 10 minút lodným taxíkom. Počas niektorých dní ich môžete mať dokonca celé sami pre seba. Korčula je tiež domovom najlepšieho vína v Chorvátsku a samotné mesto Korčula je tiež známe ako Mini Dubrovník. Tiež tam nájdete najlepšie reštaurácie v Chorvátsku. Ľudia, ktorí sa chcú na dovolenke baviť a lákajú ich párty, tí na tento ostrov nechodia a tak tu nájdete úplný pokoj. A keď tam budete, nezabudnite navštíviť aj ostrov Vrnik, ktorý vás presenie v čase na dovolenku pred 100 rokmi.

Ktorú časť roka máte v Chorvátsku najradšej?

V Chorvátsku je najlepšie leto. Najlepšie zážitky v krajine sa dejú pri a v mori, na čo je tiež potrebné horúce letné slnko, aby ste si to úplne užili. Pre Chorvátov sa život točí okolo leta. Od júna do septembra žijem v plavkách a žabkách. Sme kľudná krajina, ale počas leta oddychujeme ešte viac.

S kým cestujete najradšej?

S priateľkou, s ktorou som 7 rokov. Je to úžasné môcť si spoločne plánovať ďalšie cesty, ale tiež mať tú jednu osobu, s ktorou môžete vždy spomínať. Tiež je skvelé, keď máte niekoho, kto miluje cestovanie rovnako ako vy a vidí rovnaké miesta. Spoločne napríklad milujeme plážové destinácie.

Čo si najviac užívate na cestovaní?

Zvyknem cestovať na miesta pri mori, najviac si tak užívam potápanie a šnorchlovanie. Rád vidím svet pod vodou. Baví ma tiež fotiť, hlavne s dronom. Samozrejme, veľmi rád tiež objavujem reštaurácie a miesta s dychberúcimi výhľadmi.

Máte nejaké zábavné príbehy z cestovania po Chorvátsku?

S kamarátmi radi hrávame na pláži hru Pravda alebo odvaha. Minulé leto som vymyslel v rámci odvahy ultimátnu výzvu. Vyzval som kamaráta, aby preplával k jachte, vyšplhal sa hore a vypýtal si čaj. Asi si môžete predstaviť, ako sme sa na ňom z pláže smiali. Ja som si ale tiež absolvoval svoju trápnu výzvu od kamarátov. Musel som vtedy íst na veľmi plnú pláž a robiť zvuky Tarzana najhlasnejšie ako som vedel počas búchania sa po hrudi ako gorila. Samozrejme, celá pláž mala oči na mne. Dokonca mám z toho aj video, možno by som ho mal zdieľať. Alebo nie.

Kam sa chystáte najbližšie?

Toto leto budem po Chorvátsku cestovať 2 mesiace. Máme viac ako 1200 ostrovov, snažím sa ich navštíviť všetky. Mimo Chorvátska by som chcel opäť navštíviť Florenciu a možno Sicíliu.

Ako by ste opísali váš vzťah k Chorvátsku tromi slovami?

Forever in love.

Zdroj foto: instagram.com/timotej/