Zodpovedné opaľovanie: Syntetické verzus prírodné opaľovacie krémy

S letom prichádza dovolenková nálada, zábava a oddych na pláži pod teplými slnečnými lúčmi. V prípade slnečných lúčov je tou negatívnou stránkou UV žiarenie, ktoré môže byť nebezpečné a preto treba myslieť aj na dostatočnú ochranu pred slnkom. Ale ako si vybrať ten správny opaľovací prípravok, ktorý je navyše zdraviu nezávadný?

Škodlivé lúče

Možno neviete, že UV žiarenie (inak povedané ultrafialové žiarenie) sa skladá z UVA, UVB a UVC žiarenia. Líšia sa vlnovou dĺžkou a každé z nich má iné účinky na pokožku. UVC žiarenie nedopadá na zemský povrch na rozdiel od zvyšných dvoch.  UVA žiarenie spôsobuje slabé začervenanie a silné zhnednutie kože, UVB žiarenie zase spôsobuje silné začervenanie kože a slabú pigmentáciu. UVB žiarenie má ale veľmi pozitívne účinky tým, že podporuje tvorbu vitamínu D.  Napriek tomu obe žiarenia poškodzujú kožu, hoci každé trochu inak. Prevažne UVB žiarenie zapríčiňuje spálenie kože a v najhoršom prípade rakovinu. UVA žiarenie zapríčiňuje hlavne starnutie kože, vrásky a negatívne ovplyvňuje imunitný systém.

Najmä deti sú na UV žiarenie zvlášť citlivé, pretože ich pokožka nie je schopná vyprodukovať dostatok pigmentu na zachytávanie UV lúčov. Prevenciu pred UV žiarením si však vieme pomerne spoľahlivo zabezpečiť používaním vhodnej kozmetiky na opaľovanie. 

Ako rozoznať kvalitné opaľovacie krémy?

Správny výber ochrannej kozmetiky

Krém na opaľovanie by mal obsahovať dve skupiny látok, ktorých zloženie a kvalita by vás mala ochrániť ako pred UVA tak pred UVB žiarením. Prvou zložkou sú UV filtre, ktoré priamo chránia kožu pred škodlivým žiarením. Môže ísť o minerálne filtre, ktoré odrážajú slnečné lúče od povrchu kože alebo o chemické filtre, ktoré ich pohlcujú. Opaľovacie krémy s minerálnymi filtrami sú z hľadiska nezávadnosti pre zdravie rozhodne vhodnejšie ako krémy s chemickými filtrami. Minerálne filtre pôsobia iba na povrchu kože odkiaľ odrážajú UV žiarenie, nealergizujú a sú vhodné aj na pokožku veľmi malých detí a pokožku s atopickým ekzémom. 

Druhou zložkou, ktorú by mal váš kvalitný opaľovací krém obsahovať, sú látky, ktoré regenerujú, hydratujú, vyživujú a ochraňujú pokožku. Tým zabraňujú negatívnym účinkom ako je starnutie pleti, tvorba vrások, či vysušovanie pokožky.

Najškodlivejšie látky, ktoré sa stále môžu nachádzať v syntetických opaľovacích krémoch a mliekach na našom trhu, a rozhodne by ste sa im mali vyhýbať, patria:
– Oxybenzone
– Vitamín A (Retinol Palmitate)
– Octinoxate (Octylmethoxycinnamate)
– Homosalate
– Octisalate
– Octocrylene

Vedeli ste, že? 

Ide o toxické látky vážne narúšajúce pokožku, silné distruptory a alergény, ktoré majú nepriaznivé účinky nielen na človeka ale aj prírodu. Nie sú toxické len pre človeka, ale aj pre morský život. Moria, oceány a jazerá z ľudí totiž zmyjú niekoľko tisíc ton chemických opaľovacích krémov ročne. Tie spôsobujú napríklad odfarbovanie koralov a ich následný úhyn. Ryby a vodné živočíchy sa expozícii týmto látkam tiež vyhnúť nedokážu.

Bio opaľovacie krémy chránia nás aj našu planétu

Investovaním do kvalitnej bio kozmetiky na opaľovanie ochránite nielen svoje zdravie ale aj zdravie našej planéty. Našťastie sú na Slovensku čoraz viac dostupné bio a prírodné prípravky, ktoré fungujú bez rizík a poskytujú pokožke maximálnu ochranu. Patria medzi ne napríklad  veľmi kvalitné, čisto prírodné a 100 percentne bio opaľovacie produkty značiek ButterBean Organics a Naturalis Better z eshopu Biorganica.cz , ktoré obsahujú prírodný minerálny filter. Ten vytvorí na pokožke lesklú bariéru, ktorá ako zrkadlo bezpečne odrazí škodlivé žiarenia UVA aj UVB. 

A vy sa tak môžete bezpečne oddávať radovánkam na pláži  pod teplým letným slnkom.

Všetky produkty na opaľovanie – Biorganica.cz

Foto: BiOrganica.cz