Chute Talianska, pocit čerstvého cesta na rukách, teplý vzduch a všade prítomná vôňa bazalky a tymiánu v spojení s paradajkami. Letný sen! Chýbalo by možno už len tiramisu, ale to snáď nabudúce, hah. Pozývam vás so mnou na chutnú cestu do Talianska, aspoň na tanieri. Ochutnáte jedny z najlepších cestovín s paradajkovou omáčkou a navyše štýlovo!
Domáca čerstvá pasta
Domáce a čerstvé cestoviny neboli nikdy jednoduchšie, preto ak ste sa na ne neodhodlali doteraz, nastal ten správny čas. Príprava zaberie pár minút a nepotrebujete ani stroj na cestoviny.
Ingrediencie
- 500 g múky na cestoviny alebo hladkej múky 00
- 5 čerstvých vajec
- malá lyžička soli
Počet porcií si ľahko upravíte, keďže používame 1 celé vajce na 100 gramov múky.
Postup
Do kopčeku múky urobím malú jamku uprostred, kam rozbijem vajíčka a pridám soľ. Všetko spolu ručne premiešam a miesim až do chvíle, kým cesto nie je dokonale spojené. Spoznáte to podľa jemne žltej farby bez škvŕn od vajec či hrudiek múky. Miesenie rukami cesto prirodzene otepľuje, spája a zmäkčuje, zavďačíte sa mu tak viac ako pri použití mixéru. Hotové cesto necháme odpočinúť aspoň 30-60minút zabalené v potravinárskej fólii. Tesne pred varením si cesto vyvaľkám a nakrájam na požadovanú šírku, tagliatelle sú veľmi dobrou voľbou pokiaľ sa neviete rozhodnúť. Cestoviny varíme v slanej vode a po scedení ich nepremývame. Nezabudnite si vsak odložiť cca 1 dcl vody z cestovín.
Poznámka redakcie: Tagliatelle sú rezance o šírke 6-8mm a Papardelle sú o niečo širšie 2-3cm rezance.
Omáčka s hovädzím mäsom a paradajkami na víne
Pokiaľ rovnako ako my, milujete Bollognesse omáčku na paste, táto o niečo zdĺhavejšia verzia vám bude rozhodne chutiť.
Ingrediencie
- 4-5 čerstvých paradajok, lúpane paradajky či pretlak (výber je na vás podľa chuti a preferencie)
- 500g hovädzieho mletého mäsa
- 2dcl červeného vína
- 1dcl vývaru
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- 3 stonky stonkového zeleru
- 1 cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- maslo
- olivový olej
- parmezán
- 250ml šlahačkovej smotany (33%)
- soľ
- korenie
- čerstvé alebo sušené bylinky – bazalka, tymián a rozmarín
Postup
Zeleninu nakrájam na jemné čo najmenšie kúsky. Na rozpálenú hlbokú panvicu, ako je napríklad štýlová farebná kolekcia MEDA od Fabini, pridám cca za orech masla a 1 veľkú lyžicu olivového oleja. Na roztopene maslo s olejom pridám nakrájanú cibuľku, ktorú pražím do priesvitna. (V prípade, že používam čerstvé paradajky pridám ich nasekané k cibuľke a varím do zmäknutia.) Pridám postupne zvyšnú zeleninu, mrkvu, petržlen, zeler a strúčiky cesnaku, ktoré podlievam vývarom poprípade vodou. Na panvicu pridám melté mäso, ktoré rozbíjam varechou na malinké kúsky a pražím do biela. Následne zalievam pretlakom alebo pridávam lúpané paradajky. (Ak ste použili čerstvé, tento krok vynechajte.) Zmes premiešajte a pridajte roztlačené strúčiky cesnaku spolu s vínom.
Dusíme s pokrievkou na miernom ohreve, takmer žiadnom, do zhustnutia. Proces dusenia a vyparovania môže trvať aj 2 hodiny, ak by ste proces chceli urýchliť použite tlakový hrniec Fabini, ktorý sa jednoducho ovláda. Po zhustnutí zmes premiešam a pridám šlahaćkovú smotanu a parmezán. Omáčka sa zjemní a zmení farbu. Znovu nechajte ragu dusiť, no ihneď ako začne hustnúť odložte pokrievku a omáčku miešajte, aby neprihorel syr a tesne pred koncom pridajte bylinky.
Servírujte ako Taliani
Rovnako ako proces varenia či jedenia si užite aj servírovanie. Tesne pre podávaním zmiešajte pastu a omáčku, kľudne na zvlášť panvici, stačí ak pridáte vodu s cestovín, uvarené cestoviny a ragu. Pasta sa dokonale obalí omáčkou a vy ju už môžete dať len do misy a podávať na obľúbených tanieroch s kopou parmezánu na vrchu. No a čo viac, užívať si výborne, voňavé cestoviny, ako od Talianskej nonny.
Zdroj foto: Fabini, Canva, archív redakcie