Taliansko na dosah alebo ako si pripraviť domácu pastu štýlovo

Chute Talianska, pocit čerstvého cesta na rukách, teplý vzduch a všade prítomná vôňa bazalky a tymiánu v spojení s paradajkami. Letný sen! Chýbalo by možno už len tiramisu, ale to snáď nabudúce, hah. Pozývam vás so mnou na chutnú cestu do Talianska, aspoň na tanieri. Ochutnáte jedny z najlepších cestovín s paradajkovou omáčkou a navyše štýlovo!

Domáca čerstvá pasta

Domáce a čerstvé cestoviny neboli nikdy jednoduchšie, preto ak ste sa na ne neodhodlali doteraz, nastal ten správny čas. Príprava zaberie pár minút a nepotrebujete ani stroj na cestoviny.

Ingrediencie

Počet porcií si ľahko upravíte, keďže používame 1 celé vajce na 100 gramov múky.

Postup

Do kopčeku múky urobím malú jamku uprostred, kam rozbijem vajíčka a pridám soľ. Všetko spolu ručne premiešam a miesim až do chvíle, kým cesto nie je dokonale spojené. Spoznáte to podľa jemne žltej farby bez škvŕn od vajec či hrudiek múky. Miesenie rukami cesto prirodzene otepľuje, spája a zmäkčuje, zavďačíte sa mu tak viac ako pri použití mixéru. Hotové cesto necháme odpočinúť aspoň 30-60minút zabalené v potravinárskej fólii. Tesne pred varením si cesto vyvaľkám a nakrájam na požadovanú šírku, tagliatelle sú veľmi dobrou voľbou pokiaľ sa neviete rozhodnúť. Cestoviny varíme v slanej vode a po scedení ich nepremývame. Nezabudnite si vsak odložiť cca 1 dcl vody z cestovín.

Poznámka redakcie: Tagliatelle sú rezance o šírke 6-8mm a Papardelle sú o niečo širšie 2-3cm rezance.

Omáčka s hovädzím mäsom a paradajkami na víne

Pokiaľ rovnako ako my, milujete Bollognesse omáčku na paste, táto o niečo zdĺhavejšia verzia vám bude rozhodne chutiť.

Ingrediencie

Postup

Zeleninu nakrájam na jemné čo najmenšie kúsky. Na rozpálenú hlbokú panvicu, ako je napríklad štýlová farebná kolekcia MEDA od Fabini, pridám cca za orech masla a 1 veľkú lyžicu olivového oleja. Na roztopene maslo s olejom pridám nakrájanú cibuľku, ktorú pražím do priesvitna. (V prípade, že používam čerstvé paradajky pridám ich nasekané k cibuľke a varím do zmäknutia.) Pridám postupne zvyšnú zeleninu, mrkvu, petržlen, zeler a strúčiky cesnaku, ktoré podlievam vývarom poprípade vodou. Na panvicu pridám melté mäso, ktoré rozbíjam varechou na malinké kúsky a pražím do biela. Následne zalievam pretlakom alebo pridávam lúpané paradajky. (Ak ste použili čerstvé, tento krok vynechajte.) Zmes premiešajte a pridajte roztlačené strúčiky cesnaku spolu s vínom.

MEDA od Fabini

Dusíme s pokrievkou na miernom ohreve, takmer žiadnom, do zhustnutia. Proces dusenia a vyparovania môže trvať aj 2 hodiny, ak by ste proces chceli urýchliť použite tlakový hrniec Fabini, ktorý sa jednoducho ovláda. Po zhustnutí zmes premiešam a pridám šlahaćkovú smotanu a parmezán. Omáčka sa zjemní a zmení farbu. Znovu nechajte ragu dusiť, no ihneď ako začne hustnúť odložte pokrievku a omáčku miešajte, aby neprihorel syr a tesne pred koncom pridajte bylinky.

Servírujte ako Taliani

Rovnako ako proces varenia či jedenia si užite aj servírovanie. Tesne pre podávaním zmiešajte pastu a omáčku, kľudne na zvlášť panvici, stačí ak pridáte vodu s cestovín, uvarené cestoviny a ragu. Pasta sa dokonale obalí omáčkou a vy ju už môžete dať len do misy a podávať na obľúbených tanieroch s kopou parmezánu na vrchu. No a čo viac, užívať si výborne, voňavé cestoviny, ako od Talianskej nonny.

Zdroj foto: Fabini, Canva, archív redakcie

Mohlo by sa Vám páčiť