Portugalská špecialita, ktorou ohúrite: Kalamáre plnené syrom a grilovanou zeleninou

Počas svojho nákupu sa pri výbere potravín zamerajte na ich pôvod v krajinách Európskej únie. Ideálne je, pokiaľ sa všetka poľnohospodárska produkcia môže spotrebovať pár diesiatok alebo maximálne stoviek kilometrov od miesta výroby. Akékoľvek prevážanie na veľké vzdialenosti navyše významne ovplyvňuje čerstvosť všetkých poľnohospodárkych a potravinárských produktov. 

S projektom Zrodené v EÚ a v spolupráci s kuchárom Petrom Cvanom ochutnáme tradičné pokrmy z rôznych kútov Európy. Zo severu na juh, zo západu na východ. Spoločne vyrazíme na ochutnávku do desiatich krajín a pripravíme si tradičné jedlá z kvalitních európskych surovín tak, ako ich varili nielen naše babičky, ale aj babičky v Česku, Taliansku, Belgicku, Francúzsku, Maďarsku, Švédsku, Grécku, Írsku, Portugalsku a na Malte. 

Prvá zastávka bude do krajiny nachádzahúcej sa na Pyrenejskom polostrove – Portugalsko.

Kalamáre plnené syrom a grilovanou zeleninou (2 porcie)

  • 6 stredných kalamárov
  • syr Sao Miguel / môžeme použiť aj čerstvý kravský syr
  • Tymián
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 cuketa
  • 1 baklažán
  • 1 rajčina
  • 1 paprika
  • Soľ
  • Korenie
  • Olivový olej

Postup: 

  • Kalamáre vyčistíme. Odstránime z nich vnútornosti a priehľadný pozdĺžny skelet. Od chápadiel oddelíme časť za zobákom a ten následne vytiahneme. Z kalamárov stiahneme kožu a plutvičky a opäť dôkladne umyjeme
  • Olúpaný syr si nakrájame na kúsky, aby sa vošli do kalamárov. Pridáme soľ a korenie. Otvorenú časť kalamárov zašijeme špáradlom, aby nám syr v priebehu grilovania nevytiekol
  • Na druhej panvici začneme pripravovať zeleninu, ktorú máme vopred pripravenú na kolieska, v panvici si rozohrejeme olivový olej, pridáme zeleninu, čerstvý tymián, soľ a korenie a opekáme do zmäknutia
  • Zatiaľ sa nám kalamáre ugrilovali dozlatova, pokvapkáme citrónovou šťavou a môžeme podávať

Viac informácií na www.zrodene.eu