Maďarský perkelt s tarhoňou

Počas svojho nákupu sa pri výbere potravín zamerajte na ich pôvod v krajinách Európskej únie. Ideálne je, pokiaľ sa všetka poľnohospodárska produkcia môže spotrebovať pár diesiatok alebo maximálne stoviek kilometrov od miesta výroby. Akékoľvek prevážanie na veľké vzdialenosti navyše významne ovplyvňuje čerstvosť všetkých poľnohospodárkych a potravinárských produktov. 

S projektom Zrodené v EÚ a v spolupráci s kuchárom Petrom Cvanom ochutnáme tradičné pokrmy z rôznych kútov Európy. Zo severu na juh, zo západu na východ. Spoločne vyrazíme na ochutnávku do desiatich krajín a pripravíme si tradičné jedlá z kvalitních európskych surovín tak, ako ich varili nielen naše babičky, ale aj babičky v Česku, Taliansku, Belgicku, Francúzsku, Maďarsku, Švédsku, Grécku, Írsku, Portugalsku a na Malte. 

Piata zastávka bude do krajiny červených paprík (korenia) a gulášu – Maďarsko.

Maďarský perkelt s tarhoňou
Maďarský perkelt s tarhoňou

Maďarský perkelt s tarhoňou 

4 porcie

  • 4 lyžice masti
  • 750 g cibule, nakrájaná nadrobno
  • 1 kg bravčového bôčika nakrájaného na kocky
  • 2 lyžice mletej sladkej papriky
  • 2 zelené čerstvé papriky, nakrájané na slížiky
  • 4 rajčiny, nakrájané na kocky
  • 1 – 2 sušené chilli papričky
  • Soľ
  • Čerstvo mleté korenie
  • 1 balenie tarhone/ môžeme použiť bulgur

Postup: 

  • Mäso opláchneme, prípadne zbavíme kože, usušíme a nakrájame na kocky
  • Cibuľu ošúpeme a nakrájame
  • V kastróli rozpustíme asi dve lyžice bravčovej masti a pri nízkej teplote a za stáleho miešania osmažíme cibuľu
  • Pridáme mäso a zvoľna orestujeme
  • Keď sú kúsky mäsa  „zatiahnuté“, pridáme kopcovú lyžicu sladkej mletej papriky. Zamiešame. Kvalitná maďarská ľahôdková paprika sa vyznačuje plnou, skutočne paprikovou chuťou. Môžeme pridať aj ½ lyžičky maďarskej pálivej.
  • Paprikové lusky zbavíme jadier, opláchneme a nakrájame na menšie prúžky
  • Pridáme ošúpané rajčiny, ktoré sme vopred nasekali na kúsky
  • Zeleninu pridáme k mäsu
  • Pridáme asi dve lyžičky soli, chvíľu miešame, stále pri miernej teplote. Potom prikryjeme pokrievkou
  • Po uplynutí 5 minút odokryjeme. Keď je zelenina čerstvá, šťava siaha tak do polovice celkovej vrstvy pokrmu. Tak by to malo byť. V prípade potreby pridáme malé množstvo vývaru alebo bieleho vína
  • Potom pomaly dusíme pod pokrievkou. Teplotu nezvyšujeme
  • V medzičase si v ďalšom hrnci privedieme k varu vodu, ktorú osolíme a vložíme do nej tarhoňu. Potom čo nám vypláva na hladinu, pozbierame ju cedníkom a prepláchneme vodou
  • Keď je mäso mäkké, odkryjeme pokrm, zvýšime teplotu a vyvarením zredukujeme do zahustenej konzistencie. Perkelt sa na tanieri nerozteká a vďaka tomu nemusíme pridávať žiadnu múku. Recept je tak bezplepkový. Na konci ochutnáme, prípadne priostríme pálivou paprikou

Viac informácií na www.zrodene.eu

Zdroj foto: Zrodené v EÚ