Kozmetickí pomocníci , alebo čo by mala obsahovať vaša domáca kozmetická lekárnička

Často sa ale stáva, že prvú pomoc potrebuje nielen telo, ale  aj naša pokožka, preto by sme mali mať doma vždy po ruke produkty, ktoré jej poskytnú efektívnu prvú pomoc. Kozmetická lekárnička by mala obsahovať hlavne krémy a mastičky, ktoré podráždenej pokožke rýchlo uľavia a poskytnú jej potrebnú regeneráciu. Prečítajte si aké tri produkty by vám v domácej kozmetickej výbave rozhodne nemali chýbať.

Krém s obsahom kozmetického lanolínu

Známy aj ako vlnený vosk, kozmetický lanolín je multifunkčný produkt, určený pre starostlivosť o veľmi suchú pokožku. V kozmetickom priemysle sa používa pre svoj účinný hydratačný, zvláčňujúci a hojivý účinok. Lanolín poskytuje ideálny základ starostlivosti o poškodenú pokožku. Pôsobí tiež proti zápalom a podporuje regeneráciu kože. Zvykne sa pridávať aj do šampónov a kondicionérov pre zvýšenie hydratácie a viskozity,ideálny však je práve v krémoch, ktoré dokonale uľavia extrémne podráždenej a vysušenej pokožke. Takýto krém je ideálny na kožné zádery, či popraskané bradavky. Oceníte ho najmä v zime ak sú vaše ruky extrémne vysušené, lanolín vám ich totiž dokonale zvláčni. Stačí naniesť malé množstvo  na suchú pokožku, ktorú dôkladne a účinne premastí, prinesie úľavu a upokojí jej podráždenia. 

Propolisový krém, alebo vazelína

Hovorí sa, že propolis je antibiotikum 21. storočia. Je to zmes živicových látok, včelieho vosku, balzamov a éterických olejov príjemnej aromatickej vône, ktorú včely vyrábajú zo živice nazbieranej na rastlinách a stromoch.

Obsahuje množstvo prospešných látok so všestrannými regeneračnými účinkami na pleť, vlasy a pokožku celého tela. Využíva sa pri liečení kožných chorôb – ekzémov, akné, zápalov –, pomáha pri vypadávaní vlasov, zlepšuje kvalitu pleti, pomáha pri odreninách a popáleninách. V kozmetike sa najčastejšie vyskytuje v prípravkoch, ktoré napomáhajú udržovať a regulovať prirodzenú kožnú mikroflóru. V kozmetickej lekárničke by vám nemal chýbať propolisový krém ktorý má univerzálne využitie. Použiť ho môžete na suché ruky, popraskané pery, detské zapareniny ale aj ako hustý nočný krém. Kvalitný krém s obsahom propolisu je ideálny aj pre novorodencov a malé deti, dokonca ho vo veľa prípadoch obľubujú aj muži.

Terapeutické balzamy

Skvelým pomocníkom do každej kozmetickej lekárničky sú balzamy, ktoré obsahujú vyvážený mix prírodných látok, známych pre schopnosť prispievať k regenerácii pomliaždenej, bolestivej a opuchnutej pokožky. Obsahujú rôzne oleje, napríklad slnečnicový, ricínový, olivový a kokosový. Ich bohaté zloženie s účinnými výťažkami zo vzácnych bylín ako levanduľa, harmanček a rozmarín poskytuje podporu pri dlhotrvajúcich, intenzívnych kožných a autoimunitných ťažkostiach. 

Tieto tzv. terapeutické balzamy prinášajú úľavu aj pri zapareninách, pomliaždeninách, sú výbornou alternatívou k analgetickým náhradám a majú vynikajúce regeneračné vlastnosti. Pomáhajú aj po náročných fyzických a športových výkonoch, kedy príjemne uvoľnia namáhané časti tela a poskytnú rýchlu úľavu pre boľavé kĺby a svaly. Sú vhodné pre všetky typy pokožky, vrátane tej citlivej a aj pre deti, preto je dobré mať ich vždy po ruke.

Zdroj foto: Ziaja, biOrganica.sk, BeautySecret.sk

Mohlo by sa Vám páčiť