Fashion editorial: Lobster Party

Najnovšia kolekcia slovenskej módnej návrhárky Petry Kovacs SS´20 je inšpirovaná čarovným podmorským svetom a prírodnými panenskými plážami, ktorá okrem krásy naturálneho so sebou nesie aj štipku satiry na “umelý” lifestyle snobských paničiek a zároveň silný enviromentálny odkaz. 

Počuli ste o fenoméne zvanom „Coral Bleaching“? Blednutie koralov je ústrednou linkou celej kolekcie Lobster Party, kde samotnými materiálmi a rozfázovaním farebnosti návrhárka poukazuje na dôsledky globálneho otepľovania a klimatických zmien. Lightbox kabelky nesú jasné, no vždy vtipné eko posolstvo vo forme nápisov „Shell we?“ alebo „Be Moral and save the Coral!“ 

„Kolekciu Lobster Party som sa rozhodla priniesť tam odkiaľ pochádza – do jej prirodzeného prostredia, jemného plážového vánku, kamienkov a slanej vody. 600 kilometrov od jej vzniku. Fotografie vznikali presne na prelome roku 2019 a 2020, v zime na krásnych Istrijských plážach a to nie náhodou, ale zámerne v tento čas, bez turistov, nafukovačiek, ležadiel, karavanov – presne tak, ako si to pláže stáročia pamätajú. Len miestni rybári a chorvátska modelka Anni Maduna, ktorá svojou prirodzenosťou a temperamentom pomohla k zžitiu sa odevných kúskov s okolitou prírodou. Paradoxom je to, že pláže a slnko nás pohltili a vniesli do letného obdobia. A to bol cieľ fotenia – neimitovať leto, ale užiť si ho práve v decembri a januári. Krajšie to už nebude…“ líči Petra svoje pocity z fotenia. 

Biely hodváb ako metafora na trblietajúce odrazy slnečných lúčov na hladine mora, mušľové zapínanie a sťahovacie šnúrky imitujúce obranný mechanizmus krehkých podmorských živočíchov. 

Oranžová. Hustý zregenerovaný element, ktorý nezostáva bez povšimnutia. S ručnou výšivkou a pštrosími pierkami, ktoré svojím lenivým pohybom pripomínajú koraly na dne mora. 

S Petrou sme nedávno priniesli aj rozhovor, v ktorom sa dozviete viac o celej kolekcii Lobster party, jej múzach a o tom, aké to je byť módnym návrhárom na Slovensku. 

Dizajnér: Petra Kovacs

Foto: Sebastián Komáček

Model: Anni Maduna

Text: Viktória Vargová & Petra Kovacs 

Mohlo by sa Vám páčiť