Desatoro o jogurtoch: Podľa čoho rozoznáte kvalitný jogurt?

Jogurt patrí medzi potraviny, ktoré mnohí jeme každý deň. Neustále o nich počúvame, že nám prospievajú. Podľa čoho by ste ich mali vyberať, aby vám ich konzumácia robila skutočne dobre?  Čo nesmie obsahovať biely jogurt? Čím bývajú dochucované ovocné varianty? Mali by ste sa báť pektínu?

  1. Ako sa rodí kvalitný jogurt

Kvalitný jogurt je vyrobený zo šetrne získaného a správne ošetreného mlieka, do ktorého sa pridá jogurtová kultúra. Kysaný mliečny výrobok vznikne pôsobením kyseliny mliečnej. Tu sa vytvárajú ušľachtilé baktérie jogurtovej kultúry z laktózy (z mliečneho cukru). Vďaka pôsobeniu kyseliny mliečnej poklesne pH a bielkoviny obsiahnuté v mlieku zmenia svoju štruktúru. Prekysaním jogurtovou kultúrou sa stane z mlieka jogurt. 

2. Jogurt, jeden z pilierov našej stravy

Z pohľadu výživy patrí jogurt  roky k najvýznamnejšej skupine mliečnych výrobkov. Vďaka pozitívnym účinkom boli kedysi dokonca predávané v lekárňach ako liek. „Biely jogurt je zdrojom množstva telu prospešných živín, spolu s bielkovinami, tukmi, sacharidmi, vitamínmi a minerálmi, zvlášť vápniku.  V porovnaní s mliekom obsahuje nižší podiel laktózy , a to vďaka pôsobeniu jogurtovej kultúry. Tým sa stáva ľahšie stráviteľným i vo vyššom veku,“vysvetľuje Jan Škoda, Hollandia Karlovy Vary, s.r.o.„Všetky sú navyše obohatené o  probiotické baktérie (napr. Bifidobacterie či Lactobaccilus acidophilus), napr. jogurty Hollandia.“ 

3. Čo sú probiotiká?

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré v primeranom množstve priaznivo ovplyvňujú náš organizmus, hlavne zloženie črevnej mikroflóry. V každom prípade  sledujte starostlivo  etikety, pretože prospešné probiotiká nie sú vo všetkých jogurtoch, ako si mnohí môžu myslieť.  

4. Čo nesmie obsahovať biely jogurt 

Na výrobu bieleho jogurtu sa môžu použiť  len látky mliečneho pôvodu– tzn. mlieko a výrobky z neho – teda mliečna bielkovina, sušené mlieko apod., smotana, poprípade ich zmesi a mliečna kultúra. Takýto biely jogurt nesmie obsahovať žiadne škroby či iné stabilizátory konzistencie. 

5. Čím sa dochucujú ovocné jogurty?

Pokiaľ preferujete ovocné jogurty, môžete si kúpiť ovocný jogurt alebo výrobok s príchuťou. Vyberať si teda môžete medzi poctivými jogurtmi so skutočným ovocím, alebo iba s arómami. 

„Rozdiel medzi ovocným jogurtom a jogurtom s príchuťami je v použitej ochucujúcej zložke – ovocný jogurt obsahuje skutočné ovocie, zatiaľ čo jogurt s príchuťou iba arómu. Sledujte preto etikety, kde sa musí uvádzať podiel ovocia (ovocnej zložky) a ich zloženie,“ pokračuje odborník.

6. Pridáva sa do jogurtov cukor?

Cukor sa do jogurtov vôbec pridávať nemusí, bolo by to zbytočné. Samotný jogurt samozrejme cukry obsahuje – mliečny cukor (laktóza) a v ovocných jogurtoch býva cukor súčasťou ovocnej zložky.

7. Čo je to pektín? Nie je škodlivý?

Pektín je prírodná zložka. Prirodzene sa vyskytuje vo všetkých typoch ovocia, kde je hlavnou zložkou vlákniny. Má pozitívne účinky na zdravie. Jeho množstvo sa líši v jednotlivých druhoch ovocia. Čistý pektín bol v poslednej dobe „znovuobjavený“ ako najprírodnejšia látka pre zaváranie. Jeho konzumácia rozhodne neprináša žiadne zdravotné riziká, iba samé benefity. 

„Pektín do jogurtu nepridávame priamo, je súčasťou ovocných zložiek. Pretože v gazdovských ovocných jogurtoch nepoužívame žiadne arómy, musíme používať špeciálne vybrané odrody vyzretého ovocie. Všeobecne platí, že čím je ovocie zrelšie, tým obsahuje menej pektínu. Pri použití ovocného komponentu bez pektínu by sa ovocie po naplnení zmiešalo so zaočkovaným mliekom a jogurt by nevyzrel. Taktiež by sme nemohli zaručiť rovnomernosť rozloženia kusového ovocia vo všetkých téglikoch. V ovocnom komponente je ho len minimálne technologické množstvo.“

8. Čo je číra tekutina na povrchu jogurtu?

Číra tekutina na povrchu jogurtu je uvoľnená srvátka. Jej mierne uvoľnenie nie je znakom nedostatku a je spravidla spôsobená skladovaním výrobku v inej ako zvislej polohe. 

9. Ako sa líši gazdovský jogurt od ostatných?

Gazdovské jogurty sa líšia v mnohých ohľadoch. Sú vyrábané unikátnym spôsobom zrenia v obale za použitia kravského mlieka. 

„U nás do zloženia surového mlieka nezasahujeme – neodoberáme tuk, jednoducho ho používame tak, ako ho kravy nadojily. Naše gazdovské ovocné jogurty majú navyše jedinečné zloženie. Obsahujú najvyšší podiel ovocia na českom trhu, a naopak do nich nepridávame žiadne arómy,“upozorňuje odborník.

10. Prečo býva na niektorých jogurtoch obsah laktózy 0,01 %? Prečo nie je 100 % bezlaktózový?

„Naše Krémové jogurty 0,01 % laktózy splňujú limity pre označenie bezlaktózový výrobok, ale kvôli podmienkam českej národnej legislatívy sa tak doteraz nemohli  označovať. Okolité štáty  majú k označovaniu bezlaktózových výrobkov výrazne benevolentnejší prístup. Preto sú u nás v ponuke jogurty z iných krajín EU, ktoré sú označené „Bez laktózy“, aj keď  obsahujú 0,1 % laktózy, teda o miesto viac než výrobky z ČR,“vysvetľuje odborník. „Nedávno však prebehla zmena legislatívy, vďaka čomu budeme môcť rovnako pri našich produktoch uvádzať, že sú celkom„Bez laktózy“,“ dodáva Jan Škoda, Hollandia Karlovy Vary, s.r.o.

Zdroj fotografií: Hollandia