Ako môžete aj vy minimalizovať tvorbu elektroodpadu?

Čo sa znečisťovania životného prostredia týka, o elektroodpade sa hovorí asi najviac. Teda s výnimkou plastov, ktoré ale zvyčajne tvoria aj podstatnú časť rôznych elektrospotrebičov, ktorých sa zbavujeme.

Naozaj musíme mať všetko nové ihneď?

Elektroodpad je veľkou témou hlavne preto, že ho tvoríme obrovské množstvo. A často bezdôvodne, respektíve len preto, že na trhu už je novší model nejakého zariadenia, ktorý síce má pár vylepšení, ale v reálnom živote nespoznáme rozdiel. Hlavné však je, že máme to najnovšie.

Tak isto za množstvo elektroodpadu môže aj určitá lenivosť pri riešení problémov s elektrospotrebičmi. Množstvo závad by sa dalo vyriešiť jednoduchou výmenou nejakej súčiastky, ale pre množstvo ľudí je jednoduchšie navštíviť najbližšie elektro alebo si kliknúť na internet a kúpiť si spotrebič nový.

Veď čo sa ceny týka, rôzne elektrospotrebiče ešte dostupnejšie asi nikdy neboli. Ešteže nové tonery pre tlačiarne stále kupujeme a nevyhadzujeme celú tlačiareň hneď ako sa nám minie farba. Aspoň zatiaľ.

V prvom rade skúste dať elektrospotrebič opraviť. A ak je nutné kúpiť nový, voľte kvalitu

Ako tomuto trendu čeliť? Ako prvá odpoveď zrejme väčšine napadne, že treba sa snažiť pokazené elektrospotrebiče v prvom rade opravovať a až v prípade nemožnosti opravy alebo ak by bola oprava príliš finančne náročná, obzerať sa po spotrebiči novom. Napríklad s novým čerpadlom do práčky Electrolux môže vaša práčka spoľahlivo slúžiť ešte ďalšie roky.

Cestou však môže byť aj investícia do kvalitnejších spotrebičov. Áno, zvyčajne stoja o niečo viac, ale pokiaľ si vyberiete naozaj kvalitnú značku, odmenou za väčšiu investíciu bude podstatne dlhšia životnosť. Čo v konečnom dôsledku šetrí vaše financie, keďže nebudete musieť po pár rokoch riešiť kúpu nového elektrospotrebiča.

Zdroj foto: DAMRONG RATTANAPONG / Shutterstock.com

Mohlo by sa Vám páčiť