Svadobné šaty s druhým životom: Praktické tipy od Veroniky Kostkovej

Svadobné šaty sú pre mnohé ženy jedným z najdôležitejších kúskov oblečenia, ktoré si kedy oblečú. Reprezentujú začiatok novej kapitoly v živote. Ale čo sa stane so šatami po svadbe? Často skončia v šatníku, kde na ne padá prach. Veronika Kostková, renomovaná slovenská módna návrhárka, sa rozhodla tento problém riešiť inovatívnym prístupom k dizajnu svadobných šiat. Jej šaty sú navrhnuté tak, aby sa po svadbe dali ľahko prerobiť na elegantné šaty pre iné príležitosti.

Veronika Kostková, módna návrhárka

Svieži vzhľad

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako dať svadobným šatám druhý život, je skrátiť sukňu. „Mnoho mojich klientok si uvedomuje, že dlhá sukňa s vlečkou, ktorá je určená na  svadobný deň, nemusí byť praktická pre iné udalosti,“ hovorí Veronika. „Odstránením vlečky, skrátením sukne na kolená alebo do úrovne stehna môžu šaty získať úplne nový vzhľad, vhodný na kokteilovú párty alebo letný event.“ Táto úprava je jednoduchá a cenovo dostupná, pričom zachováva eleganciu pôvodného dizajnu a šaty neostanú visieť v šatníku, bez ďalšieho využitia.

Prispôsobenie vrchnej časti

Veronika tiež odporúča zamerať sa na úpravu vrchnej časti šiat. „Niekedy stačí zmeniť strih dekoltu, pridať alebo odobrať rukávy, alebo odstrániť niektoré detaily, aby sa šaty zmenili z formálnych na viac uvoľnené,“ vysvetľuje Veronika. „Tieto úpravy môžu výrazne zmeniť vzhľad šiat, čím sa stanú vhodnými na rôzne typy podujatí, ako sú večerné oslavy alebo formálne večere.“ Veronika zdôrazňuje, že takéto úpravy je vždy potrebné konzultovať so skúsenou krajčírkou alebo návrhárom. „Každý materiál a dizajn má svoje špecifiká, preto je dôležité prejsť všetky možnosti a obmedzenia vopred, aby sa dosiahol najlepší výsledok,“ dodáva.

Farebná premena pre druhý život šiat

Biele svadobné šaty sú klasika, ale prečo sa obmedzovať len na bielu? Niekedy stačí vymeniť odtieň podšitia z bieleho na telový alebo pastelový, a šaty dostanú nový dych. Farbenie je komplikované, ale nie nemožné. Prírodné materiály sa dajú lepšie zafarbiť, avšak vždy sa obráťte na odborníka. „Pastelové farby ako svetloružová, bledozelená alebo jemná modrá môžu premeniť svadobné šaty na očarujúce kúsky pre letné oslavy či jesenné garden party,” dodáva Veronika.

Zmena doplnkov a stylingu

Najjednoduchší spôsob, ako prispôsobiť šaty na iné príležitosti, je zmena doplnkov. „Stačí vymeniť opasok, pridať výrazný náhrdelník alebo zvoliť iné topánky, a svadobné šaty vyzerajú úplne inak.“ hovorí Veronika. So správnym stylingom môžu byť svadobné šaty univerzálnym kúskom, ktorý sa dá nosiť opakovane.

Pretvorenie šiat na každodenné poklady

Jedným z kreatívnych spôsobov, ako dať svadobným šatám druhý život, je ich premena na módne či bytové doplnky. Veronika navrhuje využiť časti šiat na výrobu kabeliek, gumičiek či šperkov, vďaka čomu je možné nosiť kúsok svadobných spomienok aj mimo veľkého dňa. „Vytvorenie kabelky alebo clutch z látky šiat umožní nevestám mať svoje šaty pri sebe aj po svadbe, či už na každodenné nosenie alebo špeciálne príležitosti, obzvlášť ak sa látka prefarbí,” dodáva Veronika. Pre tých, ktorí si chcú uchovať sentimentálne spomienky, odporúča premeniť látku na vankúše, prikrývky alebo hračky, ktoré môžu deti neskôr dediť.

Udržateľnosť patrí k modernej svadbe

Veronika Kostková zdôrazňuje, že vytvorenie šiat s viacerými možnosťami využitia nie je len praktické, ale aj udržateľné. „Svadobné šaty sú často vyrobené z kvalitných materiálov, ktoré si zaslúžia viac než jedno použitie, najmä v dnešnom svete. Úpravou šiat na ďalšie udalosti šetríme peniaze a znižujeme dopad na životné prostredie,“ vysvetľuje Veronika. Ak uvažujete o úprave svojich svadobných šiat po svadbe, Veronika odporúča spomenúť túto požiadavku už pri prvej konzultácii. „Niektoré šaty sa dajú jednoducho prispôsobiť, iné môžu vyžadovať viac práce, ale takmer vždy existuje spôsob, ako šaty pretvoriť na ďalšie využitie,“ hovorí Veronika.

Svadobné šaty, ktoré slúžia viac ako raz

Veronika Kostková svojím prístupom k dizajnu svadobných šiat ponúka nevestám možnosť užiť si ich veľký deň a zároveň získať kúsok oblečenia, ktorý bude mať hodnotu aj v budúcnosti. Týmto spôsobom sa šaty nestávajú len symbolickou spomienkou, ale aj súčasťou bežného života, čo je pre mnohé ženy veľmi dôležité. „Mojím cieľom je, aby sa každá nevesta cítila krásne nielen počas svadobného dňa, ale aj pri každej ďalšej príležitosti, keď si tieto šaty opätovne oblečie,“ uzatvára Veronika. Veronika Kostková prináša revolúciu do sveta svadobnej módy – vytvára šaty, ktoré žijú ďalej, presne tak, ako príbehy, ktoré sa začínajú na svadobnom dni.

Zdroj foto: Veronika Kostková