So stúpajúcimi teplotami rastie aj chuť po ľadovom osviežení. Ale čo, keď máte práve chuť na kávu? Prinášame vám 3 tipy na letné kávové drinky, ktoré hravo zvládnete aj doma a blisnete sa nimi napríklad aj na letnej oslave. Osviežia totiž svojim ľadovým základom a nadchnú výnimočným prepojením chutí.
Espresso Tonic
Čím ďalej, tým obľúbnenejší nápoj Espresso Tonic spája horkú chuť kávy s tonicom, ktoré sa spolu podávajú na ľade. Základom pre tento drink je kvalitné espresso z voňavej, čersto pomletej kávy. A samozrejme, netreba zabúdať ani na kvalitné kávovary, ktoré sú pri príprave aj tejto letnej špeciality esenciálne.
Na prípravu budeme potrebovať:
- espresso
- tonic
- ľad
Príprava tohto nápoja je naozaj jednoduchá. Do skleneného pohára si pripravíme ľad, ktorý zalejeme tonicom. Toto duo následne doplníme espressom, ktoré je odporúčané vlievať po ploche lyžičky. A osviežujúci Espresso Tonic je pripravený!
Náš tip: Espresso Tonic možno dochutiť variáciami citrusových plodov. Citrónová, limetková alebo grapefruitová „bio príchuť“ osvieženie z Espresso Tonicu ešte umocnia.
Grapefruitové Cold Brew
Pre prípravu kávy Cold Brew je typické jej dlhé lúhovanie, filtrovanie a následne výnimočná chuť. Nemusíte sa však vôbec obávať, Cold Brew zvládnete hravo aj v domácom prostredí. Navyše, rovno ho spoločne ochutíme sviežim grapefruitom, ktorého tóny s Cold Brew perfektne ladia.
Na prípravu budeme potrebovať:
- kávu
- vodu (ideálne prefiltrovanú)
- ľad
- grapefruitový sirup
- grapefruit
- nádobu na lúhovanie
- papierový filter
Ani príprava tohto nápoja nie je zložitá, akurát je trošku zdĺhavá – výsledok však za to stojí, to rozhodne! Na prípravu Cold Brew budeme potrebovať čerstvo namletú obľúbenú kávu. Tú následne v pomere 1 gram kávy : 10 mililitrov vody zalejeme, pričom si množstvo volíme podľa požadovaného výsledného objemu Cold Brew. Zaliatu kávu dôkladne premiešame, nádobu uzavrieme a dáme chladiť na 12-18 hodín. Následne kávu precedíme cez papierový filter a podávame. Cold Brew si možno vychutnávať samotné na ľade alebo, ako my odporúčame, s kvalitným grapefruitovým sirupom a kúskami grapefruitu pre spojenie chutí, ktoré spolu výbrone fungujú.
Dalgona
Káva alebo kávový dezert? To je pri mimoriadne obľúbenej Dalgone už na zváženie. Osvieži však rovnako a fantasticky aj chutí, najmä pokiaľ preferujete sladšie kávové alternatívy.
Na prípravu budeme potrebovať:
- instantnú kávu
- kryštálový cukor
- vodu
- mlieko
- ľad
- ručný mixér (alebo metličku na šľahanie)
Prípravu jedného pohára zahájime 1PL instantnej kávy a 1 PL kryštálového cukru. Tie zalejeme 1-2 PL vriacej vody. Premiešame a mixujeme. Odporúčame mixérom pre najnadýchanejšiu penu, avšak je možné dopracovať sa, síce náročnejšie, k výsledku aj metličkou na šľahanie. Akonáhle nám vznikne hustá našľahaná pena, vieme, že máme hotovo. Do skleneného pohára vtedy pripravíme niekoľko kociek ľadu, ktoré zalejeme mliekom a na vrch servírujeme kávovú penu.
Zdroj foto: Pexels