Že ste o božskom kvete ešte nepočuli? Dovolíme si vám oponovať. Určite ho dobre poznáte, len pod iným názvom. Používate ho v kuchyni, má tiež množstvo pozitívnych účinkov na náš organizmus.
Na chvíľu sme si od respiračných ochorení oddýchli a odborníci už avizujú, aby sme sa pripravili na ďalší nápor vírusov. To najlepšie, čo môžete pre seba urobiť, je posilniť si imunitu. Napríklad cennými látkami zo známej a chutnej huby. Je plná antioxidantov, vitamínov a minerálov. V Číne jej blahodarné účinky na ľudský organizmus poznali už pred tisíckami rokov a nazývali ju „Božský kvet“. V nemecky hovoriacich krajinách si pre svoju chuť, podobnú teľacine, vyslúžila prezývku „teľacia huba“. Zoznámte sa: Hliva ustricová.
Hliva má svoje miesto v kuchyniach po celom svete a tiež v prírodnej medicíne. Na pestovanie nie je náročná, stačí jej vrece s drevom, papierom a slamou, primerané teplo a vlhko a môžete ju pestovať aj doma. Hliva ustricová má vysoký obsah bielkovín a nízky obsah tuku, preto je vhodná aj pri chudnutí. Dá sa vysmážať, variť, dusiť, kombinovať s mäsom aj zeleninou. Najdôležitejšie však sú jej pozitívne účinky na náš organizmus.
- Esenciálne aminokyseliny hlivy zohrávajú dôležitú úlohu pri tvorbe krvi a kostnej drene. Vitamín D podporuje regeneráciu kostí a chrupaviek, pôsobí preventívne proti osteoporóze
- Obsahuje široké spektrum vitamínov skupiny B ako tiamín, niacín, biotín, riboflavín, ktoré telo potrebuje napríklad na výrobu energie, pre mnohé metabolické funkcie či správnu funkciu nervových buniek.
- Z minerálov v hlive stoja za zmienku meď, zinok, mangán, horčík, železo.
- Polysacharidy betaglukány pôsobia protizápalovo a majú pozitívny účinok aj pri črevných zápaloch, artritíde, prostatitíde či autoimunitných ochoreniach. Taktiež podporujú množenie dobrých baktérií v čreve, podobne ako probiotiká.
- Komplex účinných látok v hlive mimoriadne priaznivo ovplyvňuje náš imunitný systém.
„Aby ste pocítili pozitívne účinky všetkých vzácnych zložiek, ktoré hliva ustricová obsahuje, museli by ste ju však jesť každý deň v pomerne vysokom množstve,“ hovorí doktorka farmácie PharmDr. Anna Jauschová z bratislavskej lekárne Liberi. Ak si nemôžete každý deň dopriať čerstvú hlivu, odporúča sa užívať jej čisto prírodnú formu v kapsulách. Pri výbere vhodného výživového doplnku s hlivou však dbajte na to, aby bol zo 100 %-tného prášku sušenej hlivy ustricovej.
Veľmi vhodné je aj doplniť svoj jedálny lístok o rakytník. Takáto kombinácia účinných látok dokáže účinne posilniť obranyschopnosť organizmu, čo je v tomto období zvlášť dôležité, nakoľko je vysoký predpoklad ďalšej vlny chrípky a respiračných ochorení. „Aby ste mali istotu pri správnom výbere aj o obsahu účinných látok prírodných zdrojov na posilnenie imunity, je skutočne namieste dobrá rada lekárnika,“ upozorňuje skúsená farmaceutka.
Zdroj foto: Pixabay, Shutterstock, Dr. Jauschova, archiv A.J.