FASHION LIVE! Day #2: Móda je umenie, umenie je móda

Nostalgia, typická slovanská clivota, ale i plnokrvný temperament a radosť zo života. Druhý deň bratislavského módneho podujatia Fashion Live! priniesol celú škálu emócií a konotácií z umeleckého dedičstva našej krajiny, ktoré sa vedomky i nevedomky premietajú nielen do jednotlivých kolekcií návrhárov, ale najmä do ich prezentácií. 

MARINÁ: Hravá, iná, Mariná

Je vždy úžasné vidieť, keď sa módni návrhári inšpirujú v slovenskom umení. Tak to bolo aj v prípade prehliadky dizajnérky Mariny Žiakovej, ktorá tvorí pod značkou M A R I N Á. Štýl založený na minimalistickom rukopise, experimentálnych strihoch a vtipnom uchopení témy si pohráva možno banálnou témou ping-pongu a UFO – dvoch najobľúbenejších elementov tvorby slovenského konceptuálneho umelca a priekopníka neoavantgardy na Slovensku – Júliusa Kollera.

Názov kolekcie UFO (Unlimited Fashion Objects) si môžete vysvetliť ako chcete, umelec touto skratkou (Univerzálno-kultúrne Futurologické Operácie) označoval takmer každý svoj objekt. Taktiež mal tendencie ku grafománii a až obsesívne rád používal interpunkčné znamienka, otázniky a výkričníky, ktoré sa pre neho stali symbolom spochybňovania okolitého sveta. Žiaková ich preniesla na šaty, kde ich doslova fyzicky vystrihla do šiat. Jednotlivé modely vynikajú priamou jednoduchosťou, čistými, voľnými siluetami.

Návrhárka rada pracuje s rôznymi variáciami uzlenia a zaväzov ania, vďaka čomu vznikajú zaujímavé zásterové sukne, šaty či prvky odevu, ktoré oživujú zdanlivo strohý look. Žiaková tvorí využiteľnú módu a netají sa tým, ba naopak. Tvrdí, že nemieni zahltiť planétu zbytočným textilom, takže pracuje udržateľnou formou a každý kúsok materiálu zapracuje, nič nevyhadzuje. Mimochodom, vedeli ste, že návrhárka sa na vysokú školu odevu prihlásila, keď mala 53 rokov? Nechajte sa inšpirovať a nezabudnite, že život je hra. Tak sa hrajte!

TEREZA ROSALIE KLADOŠOVÁ: Recyklované merino

Jej experimentálny a divoký rukopis spoznáte už z diaľky. Minuloročná víťazka Czech Grand Design 2018, česká dizajnérka Tereza Rosalia Kladošová prezentovala na Fashion Live! svoju kolekciu M E R I N O R E C Y C L E rozšírenú o ďalšie modely. Základom sú pestrofarebné grafické koláže a materiál vyrobený z netkanej odpadovej merino vlny. Každý kúsok je originál a akýsi „piece of art“ na telo. Kladošová formuje z odevov skulpturické siluety, čím vytvára presah medzi úžitkovým a výtvarným umením. Odvážne abstraktné motívy tvoria bohatú autorskú potlač, no vzájomne sa nebijú, ani nepôsobia rušivo. Veľkým prínosom je aj eko no waste dimenzia jej odevov. 

freier: Postapokalyptický workwear 

Slovenská dizajnérka Terézia Feňovčíková si ako múzu pre svoju novú kolekciu – lakonicky nazvanú lv-426, vybrala hlavnú postavu z kultového filmu Votrelec, Ellen Ripley. Napriek tomu, že modely sú určené primárne pre mužov, ich unisexový oversized look môžu pokojne obliecť aj ženy. Najmä vynikajúco strihnuté béžové trenčkoty a vestové plášte s množstvom hravých detailov poslúžia ako univerzálny kúsok. Feňovčíková veľmi zručne pracuje s jazykom streetwearu, preberá jeho charakteristické prvky a obracia ich, rozstriháva, reštrukturalizuje a dodáva im nový výraz. Zaujali aj army nohavice s funkčnými vreckami, ktoré sa rozliezajú po celom odeve a slúžia ako prvok vrstvenia. Basic kúsky prevziaté z uniforiem a pracovného odevu, overalov sú doplnené o autorské pleteniny dizajnérky Bronislavy Žúrkovej Brůčkovej. 

PETRA KUBÍKOVÁ: Návrhárka, ktorá to má v rukáve 

Silná hra Petry Kubíkovej – oblečenie ako maketa. Kolekcia C O M B I N É je inšpirovaná papierovými vystrihovačkami bábik. Slovenská návrhárka pracuje s mimoriadne pohodlnými textúrami, prešívanými polstrovanými aplikáciami, ktoré môže nositeľka kreatívne variovať. Upokojujúca paleta teplých neutrálnych farieb korešponduje s príjemnosťou použitých materiálov. Úžasná schopnosť pracovať s tvaroslovím rukávov – sú objemné a looku dodávajú osobitý autorský rukopis. Kabáty, ktoré už na prvý pohľad lákajú svojím perfektným krajčírskym spracovaním, čisté a nadčasové siluety. Výrazné drevené náušnice organických tvarov podčiarkli geometrickú čistotu celej kolekcie. 

LENKA SRŠŇOVÁ: Dúhový mix-match  

Harlekýnsky vzor v pestrofarebných obmenách, smelé textilné aplikácie, volány, riasenie, strieborná metalíza i flitrované sukne. Obľúbená slovenská návrhárka na oslavu 10. výročia založenia svojej odevnej značky namiešala explozívnu kolekciu s príznačným názvom COCTAIL. Mojím osobním stand out kúskom boli jednofarebné midi šaty s objemným volánovým lemovaním na rukávoch v kobaltovej modrej. Mimochodom, dizajnérka je čerstvou držitelkou Národnej ceny za dizajn 2019, kde vyhrala 3. miesto so svojou prepracovanou kolekciou FULLOVE, ktorá bola inspirovaná obrazmi slávneho slovenského maliara Ľudovíta Fullu. Blahoželáme!

MARTIN HRČA: Slovenská elégia z liptovských strání

Život je občas lyrická nostalgia. Krehká, nevyrovnaná, balansujúca medzi prízemnosťou reality a výškou našich snov. Občas musíme spomaliť, našľapovať opatrne, aby sme nerozbúrali posledné kúsky našej starostlivo vystavanej stability, našich pilierov. Pocit bezpečia, strach z neznámeho, strach padnúť, strach z výšok. Abstrakcia emócií, otáčanie v jednom kole, elipsa života, nekonečný uroboros.

V poslednej kolekcii návrhára Martina Hrča sa extrémne odráža surovosť slovenskej prírody. Dizajnér už dlhšiu dobu žije na Liptove, čo je nesmierne cítiť na výtvarnom spracovaní odevu. Nedokážem povedať prečo, ale najmä posledný model, ktorý pripomínal znovuzrodeného motýľa mi pripomenul maľby slovenských umelcov: Albína Brunovského alebo Medňanského. Hrča miluje scénickú show a rád svojmu publiku dopraje dychberúce divadlo. Tým, že mali modelky a modely obuté ťažké chodúle, boli nútení sa pohybovať v snovom slow-mo, čo bolo zároveň kontra memento voči fast fashion a rýchlemu konzumu. Leitmotívom odevov je určitá linearita, čiara, ktorá sa stáča do sústredených kruhov, alebo vytvára na šatoch efekt bludiska, labyrintu, kde človek neustále blúdi a hľadá. Aplikácie z pierok zase akcentovali pravekú ľudskú túžbu po slobode. 

V tento deň sa konala aj prehliadka slovenskej značky ROZBORA COUTURE, o ktorej sme písali v samostatnom článku.

Foto: Martin Tomečko

Viktória Vargová

redaktorka módy

"The joy of dressing is an art." John Galliano