V hlavnej úlohe: Lucia Gažová z Lulus bakery – „Úspech si treba zaslúžiť.“

Lucia Gažová patrí k odvážnym ženám, ktoré sa rozhodli premeniť svoj sen na realitu. Dala výpoveď v práci a začala s vlastným „sladkým“ biznisom ako cukrárka-samouk. Dnes je z nej jedna z najúspešnejších cukrárok na Slovensku. Torty a koláčiky z dielne Lulus bakery, ktorá je pre ňu ako vlastné dieťa, sú priam umeleckými dielami, ktoré božsky nie len vyzerajú, ale aj chutia. No tam to nekončí. Lucia sa rozhodla podeliť sa svojimi cennými skúsenosťami – vydala úspešnú cukrárku a receptár. Ak si ale radšej pozriete video-recept, na Youtube nájdete jej Sladkú školu a (nie len) pri pečení sladkých dobrôt si môžete obliecť vydarenú kolekciu oblečenia Lulus bakery. Tomu všetkému ale predchádzala tvrdá práca a chuť na sebe neustále pracovať, pretože, ako tvrdí Lucia, nič nie je zadarmo.

Čo bolo pre vás hnacím impulzom k otvoreniu cukrárskej výroby? Marketing, ale najmä modeling, ktorým ste sa predtým venovali, majú od cukrárskej výroby predsa len dosť ďaleko…

Najväčším impulzom bolo to, že ma pečenie naozaj bavilo a mala som pocit, že mi aj ide (úsmev). Piecť som začala popri práci marketingovej manažérky. Postupne som moje podarky aj nepodarky zverejňovala na Facebook, a celé sa to veľmi nenásilne samé rozrástlo. Keď si odo mňa začali koláčiky a torty objednávať aj cudzí Ľudia, povedala som si, že nebudem zbabelo piect na čierno, ale keď už, tak poriadne. A presne takto som sa rozhodla dať výpoved v práci, spraviť si firmu a otvoriť si výrobňu Lulus bakery.

Je o vás známe, že ste nikdy neabsolvovali žiadny cukrársky kurz, ani nič podobné. Mali ste niekoho, kto Vám pomáhal, alebo ste úplný samouk? A ako to je teraz? Necháte si pri práci poradiť?

Som samouk, používam kopec receptúr ešte od mojej babičky a všetky ostatné som si sama poctivo vymyslela, vytvorila, vypilovala a dotiahla do dokonalosti (pre mňa) tak, aby som ich mohla predávať svojim zákazníkom. Tak to zostáva aj naďalej a verím, že to tak bude stále.

Je náročné presadiť sa v „sladkom biznise“? Dnes už existuje veľmi veľa cukrárenských výrobní, konkurencia je veľká.

Dnes je to určite veľmi náročné. Ale ak na to človek nejde len starým známym štýlom, kedy podlieza cenu a kopíruje konkurenciu, tak sa to určite dá. Ak niekto chce prerazit v cukrárčine, musí mať naozaj veľké estetické cítenie, fantáziu a chuť do práce. Z takýchto koláčikov a tort to vždy až “dýcha” a človek jednoducho nevie odolať, musí ich objednať a vyskúšať. Po tomto prvom impulze nasleduje ďalší dôležitý faktor – chuť. Ak produkt nie len skvelo vyzerá, ale úžasne aj chutí, potom sa už meno šíri samé, objednávky a spokojní zákazníci pribúdajú.

Akú cennú radu by ste poskytli ženám, ktoré uvažujú nad založením vlastného podnikania? Čo bolo pre vás na začiatku kariéry kľúčové? Len máloktorí tak úspešní podnikatelia môžu povedať, že do reklamy nikdy nič neinvestovali…

Nenechať sa odradiť. To je podľa mňa asi naozaj najcennejšia rada. Klamala by som, keby som tvrdila, že podnikanie a jeho začiatky sú jednoduché. Ale ani by nemali byť, úspech si predsa treba zaslúžiť (úsmev). Ak je človek naozaj presvedčený, že si vybral správnu cestu a podnikanie je to, čo ho bude napĺňať a každý deň sa bude tešiť do práce, tak si za tým naozaj treba ísť. Aj keď to bude ťažké, zdĺhavé a drahé… Nakoniec sa to všetko vyplatí.

Sledujete prácu iných cukrárok na Slovensku? Podporujú sa šikovné cukrárky navzájom medzi sebou?

Áno, zopár šikovných kolegýň na Instagrame sledujem, vedela by som ich však zrátať na prstoch jednej ruky (úsmev). Registrujem aj, že existuje akási komunita cukrárok, ktoré sa navštevujú, chvália si každý svoj výtvor a pomáhajú si. Ja do nej však veľmi nepatrím, keďže čas na sociálnych sieťach venujem výhradne práci a starostlivosti o svojich zákazníkov. Potom už nezostáva priestor na takéto aktivity. Veľmi sa mi však páči, že čím ďalej, tým viac dievčat nechce piecť len z domu, z kuchyne, ale naozaj pozbierajú odvahu a vedomosti a púšťajú sa do oficiálneho podnikania. Je to skvelé!

Na také veľké množstvo originálne vyzdobených tort a koláčikov nepochybne treba mať obrovskú fantáziu. Čo je zdrojom vašej inšpirácie?

Často ani sama neviem (úsmev). Moja inšpirácia je veľmi indivduálna, niekedy sa mi torty zdobia akoby “samé”, niekedy ma inšpirujú kvety a ovocie, ktoré mám práve na stole. Nad niektorými tortami rozmýšľam a kreslím si ich aj týždne. Inokedy sa zasa v noci zobudím s tým, že si musím zaznačiť zdobenie, ktoré mi práve napadlo. Občas som naozaj veľmi prepnutá (smiech). Dôležité pre inšpiráciu a kreativitu podľa mňa je byť v pohode a v dobrej nálade. Potom to prichádza aj samé. Aj keď niekoľkokrát sa mi osvedčilo aj to, že najkrajšie dizajny vymýšľam, keď som najviac unavená a demotivovaná.

Lulus cukrárka, Lulus receptár, Sladká škola na Youtube, vlastný merch oblečenia, to všetko sa stretlo s veľkým úspechom. Na čo sa môžeme tešiť ďalej?

Nič netreba preháňať (úsmev). V najbližšej dobe sa môžete tešiť na usmiatu a oddýchnutú cukrárku, to je pre mňa momentálne najdôležitejšie. Ale v hlave sa mi neustále hemžia nové nápady, určite niečo vymyslím, s čím vás hádam aj príjemne prekvapím (úsmev).

Zdroj foto: instagram.com/lulusbakery.sk