V hlavnej úlohe: Izabela Komjati, návrhárka, ktorá oblieka bohyne

Izabela Komjati má návrhárstvo v krvi. Už ako malá rozstrihala svojej mame, krajčírke, šaty pre zákazníčku, aby ich trochu vylepšila. V roku 2002 založila vlastnú značku a v roku 2011 otvorila svoj prvý showroom. Spýtali sme sa jej na začiatky aj na to, vďaka čomu ju móda baví dodnes.

Dnes si jednou z popredných slovenských módnych návrhárok. Ako vyzerali tvoje módne začiatky?

Serióznou návrhárkou som sa stala až s Dalarna Couture Slovensko v Bratislave. Bol to pre mňa úžasný štart a veľmi si vážim, že som sa tam naučila všetko ohľadom servisu okolo klientov a strávila tam tri roky svojho života. Ešte predtým, po ukončení VŠVU, som sa venovala architektúre a tvorbe interiérov.

Kto alebo čo ťa v móde a pri tvojej tvorbe najviac inšpiruje?

Pri mojej tvorbe ma inšpirujú rôzne vonkajšie podnety z domova i zo zahraničia. Sledujem rôzne značky, ale aj silné osobnosti a jednou z nich je aj moja mama.

Barbie oblečené v modeloch od Izabely Komjati pre charitatívny projekt Helping Dolls

Ako vnímaš módne dianie na Slovensku? Majú slovenky cit pre výber šiat alebo je stále čo doháňať?

Myslím si, že Slovenky majú výborný vkus a chcú sa stále parádiť. Dbajú nato, aby boli zladené a veľmi chválim aj to, že sa začali aj viac zaujímať o domácu tvorbu.

Ktoré kúsky by ženám v šatníku nemali chýbať a na čo by sa mali zamerať pri výbere jednotlivých kúskov?

Jednoznačne šaty, pretože sú najtypickejším ženským kúskom v šatníku. Potom kvalitnú kabelku, topánky, okuliare, kabát atď. Podľa ročného obdobia. Ženy by sa mali viac zamerať na kvalitu materiálov. Ja preferujem prírodné materiály a nadčasové strihy, ktoré sedia na postave hocikedy, aj keď to nie sú práve najhorúcejšie trendy kúsky. Tiež je dôležitá farebnosť, tú je potrebné vyberať tiež podľa typu osobnosti.

Ako by si v jednoduchosti charakterizovala tvoje modely. Čo je typické pre značku Izabela Komjati?

Obliekam bohyne a ženy, ktoré sú samy sebou a neboja sa vyjadriť svojím spôsobom. Do modelov dávam nadčasovosť, kúsok originality a šmrncu, veľa ženskosti. Šaty vytvárame v duchu „slow fashion“ lebo udržateľnosť v móde je pre mňa veľmi dôležitá. Ako som už spomenula, kladiem dôraz na kvalitu materiálov a uprednostňujem tie prírodné, ktoré sú pre pokožku zdravé a majiteľka sa v nich cíti pohodlne. A to je práve to tajomstvo splynutia so svojím obľúbeným kúskom a premenou na bohyňu, ktorú v sebe má každá žena.

Môžeš nám prezradiť, kde si môžu zákazníčky zakúpiť tvoje modely a kde zvyčajne prezentuješ svoje kolekcie?

Mám svoj e-shop www.izabelakomjati.com. Ten je v dnešnej dobe modernou a rýchlou formou predaja a moje zákazníčky sú čoraz viac naklonené tomuto štýlu predaja, z čoho mám obrovskú radosť. Rozhodla som sa ukončiť predaj mojich kolekcií cez tzv. „concept stores“ pretože fungujú systémom komisionálneho predaja. Tento systém mi už nevyhovuje. Som ochotná dohodnúť sa s obchodom na predaji mojich kolekcií, len ak bude mať na mňa budget. Ak sa chceme na Slovensku pohnúť ďalej, toto vnímam ako jedinú cestu. Tak to funguje v zahraničí. Nakoniec som dospela k tomu, že sa mi oplatí mať zatiaľ iba vlastný obchod. Je super, že v tejto digitálnej dobe sú náklady omnoho nižšie ako v prípade kamennej predajne. Sama som si tým prešla v mojom obchode v jednom z obchodných centier v Košiciach, preto to viem porovnať. Ľudia dnes viac veria online nakupovaniu a nakoniec, aj doba tomu praje.

K druhej otázke, svoje kolekcie pravidelne prezentujem na BMD. Už 18.9.2019 sa môžete tešiť na mojú novú kolekciu jeseň/zima 2019/2020, ktorú predvediem práve na Bratislavských módnych dňoch.

Zdroj foto: izabelakomjati.com