7 krokov k štýlovej domácej kancelárii

Či už pracujete z domu, alebo si len potrebujete vyhradiť niekoľko hodín denne na svoje kreatívne činnosti, je dôležité vytvoriť si priestor, ktorý nielen podnieti vašu produktivitu, ale zároveň bude v sebe niesť prvky funkčnosti, pohodlia a osobitosti. Zariaďovanie domácej kancelárie sa môže zdať ako náročná úloha, no so správnymi tipmi dokážete aj z nenápadného kútika vykúzliť dokonalé miesto na prácu. 

1. Kľúčom je komfort

Hoci je na domácu kanceláriu často vyčlenené len malé miestečko, aj napriek tomu je dôležité venovať jej zariadeniu patričnú pozornosť. Nábytok vyberajte s ohľadom na konkrétnu prácu, ktorej sa budete prevažne venovať. Myslite na to, že pohodlie je jedným z kľúčových aspektov, na ktorý by ste mali klásť dôraz. Uistite sa preto, že stolička, ktorú do miestnosti plánujete vybrať, je dostatočne pohodlná a zároveň podporuje dobré držanie tela. Nezabudnite, že aj maličkosti, akými je napríklad teplý koberec pod nohami, spôsobia, že sa vo svojom pracovnom priestore budete cítiť pohodlne. A ak vám to dispozičné možnosti dovoľujú, doprajte si pekný výhľad, pri práci je veľmi inšpirujúci! 

2. Udržujte poriadok

Pri plánovaní domácej kancelárie zvoľte minimalistický prístup. Perá, lepiace poznámky, dierovače alebo zvýrazňovače sú síce užitočnými pomocníkmi, no mnohí ich v tejto digitálnej dobe využívajú čoraz menej. Uchovávajte si preto na stole len také veci, ktoré aj skutočne použijete. Kancelárske potreby sú skvelými doplnkami na uľahčenie práce, ale nenechajte sa nimi zbytočne rozptyľovať a vyrušovať. 

3. Neutrálny štýl a dekor

Ďalšou vecou, s ktorou ľudia pri riešení domácej kancelárie zápasia, je jej samotná úprava. V tomto prípade je ideálne, aby miestnosť zapadla do konceptu vášho bývania a bola v súlade s vaším štýlom. Skvelé riešenie predstavuje voľba neutrálnych tónov, ktoré sa dajú veľmi ľahko obmieňať a zároveň sú výborne kombinovateľné s inými farbami alebo výraznejšími doplnkami. Myslite tiež na to, že je to váš pracovný kútik, v ktorom sa musíte cítiť hlavne vy sami príjemne. 

4. Policové riešenia

Aby ste dokázali udržať vo svojom pracovnom kútiku poriadok a organizáciu, zamerajte sa na riešenia, ktoré vám to uľahčia. Potrebujete priestor na ukladanie dokumentov, kancelárskych doplnkov a pracovných pomôcok? Jedným z najlepších spôsobov, ako docieliť usporiadaný vzhľad a pozitívne pracovné prostredie, je využitie regálov, políc alebo organizérov. Ide o veľmi štýlové a funkčné riešenia, vďaka ktorým bude aj vaša domáca kancelária pôsobiť čisto a organizovane.

5. Nezabudnite na správne osvetlenie

Osvetlenie nemôžete podceniť v žiadnom pracovnom priestore. Výber svietidla a jeho správne umiestnenie vplýva nielen na váš pracovný výkon, ale rovnako ovplyvňuje aj vaše zdravie. Na pracovnom stole by preto v žiadnom prípade nemala chýbať stolová lampa. Ak je to ale možné, pokúste sa zriadiť si domácu kanceláriu pod oknom, aby ste čo najviac využili prirodzené svetlo. Ak vám to dispozícia vášho pracovného priestoru neumožňuje, vyskúšajte namaľovať izbu svetlou farbou. Vnesiete tak do nej potrebný vzdušný a ľahký pocit, ktorý pri práci prispeje k príjemnému pocitu. 

6. Pridajte niečoho osobité

Okrem správnych farieb, detailov a celkového štýlu je rovnako dôležité zahrnúť do miestnosti aj niečo osobité. Každý má iný spôsob práce, a preto aj predstavy o drobnostiach, ktorými sa obklopí, sa u každého rôznia. Dávate prednosť elektronickej komunikácii pred klasickým papierom? Preferujete moderný dizajn alebo je vám blízky tradične riešený interiér? Vychádzajte najmä z vlastných predstáv a pri nakupovaní doplnkov do domácej kancelárie sa snažte nájsť rovnováhu medzi pracovným priestorom a vlastnou fantáziou. Ak ste kreatívni, nebojte sa pridať nejaké rámy na obrázky alebo izbové rastliny, ktoré miestnosť zmäkčia, ale nebudú rušiť vašu pozornosť pri práci. 

7. Inšpirujte sa

Vytvorte si svoj vlastný kreatívny priestor, kde sa budete môcť každý deň niečím inšpirovať. Nemáme pri tom na mysli veľké veci, práve naopak, niekedy ide o skutočné maličkosti. Stačí si na stenu zavesiť maľbu, ktorá je pre vás zdrojom inšpirácie, položiť na stôl milú vázičku s čerstvými kvetmi, ktorá pohladí vaše oči, obklopiť sa zbierkami kníh, ktoré milujete, alebo sa potešiť fotografiami vašich blízkych a priateľov, ktoré vám prinesú úsmev na tvári. Všetky vaše obľúbené predmety umiestnite tak, aby vám pri práci nezavadzali, ale zároveň ste ich nestratili z dohľadu. Podstatné je, aby ste sa na ne mohli kedykoľvek pozrieť a nájsť v nich potrebnú dávku inšpirácie a radosti. 

Koberec, rastlina – Cellbes | Kôš, nástenka, stolička, lampa – Westwing.sk | Taburetka – Kik

Zdroj foto: westwing.sk, kik-textilien.sk, cellbes.sk