Audrey Hepburn: Oscarová herečka a módna ikona so zlatým srdcom

Bola stelesnením elegancie, nežnosti a pôvabu. Bola skutočnou aristokratkou, nie len pre svoj vznešený pôvod, ale najmä pre svoje vystupovanie a zlaté srdce, ktoré sa odrážalo v jej obrovských srnčích očiach. Audrey Hepburn, veľká žena 20. storočia, ktorej vnútorná krása bola minimálne tak citeľná, ako tá vonkajšia.

Ako sa to začalo

Audrey Hepburn sa narodila 4. mája 1929 v Belgicku ako dieťa holandskej aristokratky a britského bankára. Od detstva rozprávala plynule piatimi jazykmi. Ešte pred plným rozbehom hereckej kariéry túžila Audrey po tom byť baletkou, na čo sa dôkladne pripravovala v Amsterdame aj v Londýne. Po prepuknutí druhej svetovej vojny bola ale nútená vrátiť sa domov, do Holandska k svojej rodine. Vojna ju kruto poznačila, v dôsledku nedostatku potravín trpela podvýživou, anémiou a inými zdravotnými ťažkosťami, čo jej neskôr znemožnilo vrátiť sa k baletu. Okrem hladu sa Audrey dostala do kontaktu aj s inými hrôzami vojny, akými boli popravy a prenasledovanie v rodine, dokonca sa osobne zúčastnila protinacistického odboja.

Pred začiatkom filmovej kariéry v 50. rokoch účinkovala v muzikáloch v Londýne a na Brodwayi. Svoj prvý film Audrey natočila v povojnových rokoch v Holandsku. Jej hviezda začala závratne stúpať po roli vo filme Prázdniny v Ríme (1953). Za stvárnenie naivnej princeznej Ann získala Audrey ako prvá žena v histórii kinematografie Oscara, Zlatý Glóbus aj cenu BAFTA súčasne. Nasledovali kultové snímky ako Sabrina, Funny face alebo Nun story, kde opakovane potvrdzovala svoj herecký talent.

Raňajky u Tiffanyho

Herečkin cit pre módu bol zrejmý už predtým, no rola vo filme Raňajky u Tiffanyho urobila z Audrey módnu ikonu, ktorej štýl sa snažili napodobniť tisícky žien po celom svete. Zaujímavosťou je, že herečka váhala, či postavu Holly Golightly prijať pre prílišnú odlišnosť s jej vlastným charakterom. Našťastie účinkovanie v kultovom snímku prijala, pretože excentrické dievča z new yorskej „café society“, ktorému v romantickej komédii prepožičala tvár, sa považuje za herečkinu najslávnejšiu postavu vôbec. Do konca kariéry zahviezdila ešte v mnohých filmoch, medzi ktoré sa radia napríklad Šaráda, My Fair Lady, Ako ukradnúť Venušu, Dvaja na ceste, Čakaj, kým sa zotmie, Robin a Marian a ďalšie. Americký filmový inštitút ju ohodnotil ako tretiu najväčšiu ženskú legendu televíznej obrazovky éry Zlatého Hollywoodu.

Raňajky u Tiffanyho

Osobný život

Pri natáčaní filmu Vojny a mier sa zoznámila so svojim prvým manželom, Melom Ferrerom, ktorému porodila vytúžené dieťa, chlapčeka Seana. Hoci bola Audrey z rozvedenej rodiny a s odchodom otca v detstve sa nikdy celkom nevyrovnala, aj jej manželstvo skončilo rozvodom. O 10 rokov neskôr porodila dieťa svojmu druhému manželovi Andreovi Dottimu – chlapčeka s menom Luca. Ani druhé manželstvo ale nevydržalo. Dlhoročným partnerom Audrey sa neskôr stal herec Robert Wolders, s ktorým sa však nikdy nezosobášila.

Naľavo Audrey s manželom a prvorodeným synom, vpravo Audrey s druhým manželom Andreom Dottim

Smutné zážitky z obdobia vojny a dobré srdce priviedli Audrey k charitatívnej činnosti. V posledných rokoch života sa naplno venovala humanitárnej práci. Stala sa ambasádorkou UNICEF-u, prostredníctvom ktorého pomáhala hladujúcim deťom v rozvojových krajinách. Za svoju prácu bola ocenená Humanitárnou cenou Jeana Hersholta.

Audrey Hepburn podľahla vo veku 63 rokov rakovine, naposledy vydýchla v spánku v januári 1993.

Audrey ako módna ikona

Elegancia je jediná krása, ktorá nikdy nezovšednie.“ To je slávny citát Audrey, ktorý všetko vystihuje. V 50. až 60. rokoch minulého storočia, v ére tzv. „Zlatého veku Hollywoodu“, kedy svet filmu patril vyzývavým blondýnam kyprejších tvarov, vstúpila do hry a zamiešala karty táto éterická víla so svojou noblesou, útlou postavou a podmanivým pohľadom.

Audrey bola múzou Huberta de Givenchyho, ktorého dielom sú ikonické šaty z Raňajok u Tiffanyho, aj nespočetné množstvo ďalších nádherných modelov, ktoré pre Audrey navrhol, vrátane šiat, v ktorých si prevzala Oscara. Stala sa stelesnením elegantnej dámy s uvedomením si vlastnej hodnoty. Jej štýl sa dá definovať ako minimalistický, ikonický a zároveň rafinovane zvodný. Dokonale vyjadroval a odrážal jej očarujúcu a šarmantnú povahu, ktorá zanechala dojem na každého, kto mal tú česť ju spoznať. Kráska bola právom uvedená do zoznamu Medzinárodnej siene slávy najlepšie oblečených ľudí.

Hubert de Givenchy navrhol pre herečku niekoľko výnimočných modelov

Z veľkého množstva inšpiratívnyh outfitov sme vybrali aspoň zopár, ktoré sa aj dnes dajú skvelo kopírovať, pretože všetko, čo si Audrey obliekla, bolo dokonale nadčasové.

Audrey bola dôkazom toho, že starnúť sa dá s gráciou

Zdroj foto: Pinterest