Dovolenkové „suveníry“ pre vaše zdravie

Prineste si z dovolenky viac ako len opálenie a nezabudnuteľné zážitky. Poobzerajte sa po „suveníroch“, ktoré nezapadnú prachom, ale stanú sa súčasťou vášho každodenného života. Zoznámte sa s našimi tipmi, ktoré sme pre vás zozbierali v rozličných krajinách, aby ste sa v živote cítili zdravšie a šťastnejšie.

Španielsko
Tradičná siesta

Obyvatelia mnohých stredomorských krajín majú vo zvyku po obede zasvätiť svoj čas sieste. Slovo „siesta“ pochádza z latinského výrazu „Hora Sexta“, čo môžeme chápať ako čas medzi 12. a 15. hodinou, ktorý je vyhradený prestávke od každodennej práce. Dnešná siesta, typická zvyklosť Španielov, spočíva v 15 až 30-minútovom poobedňajšom oddychu. Táto „záhaľčivá“ časť dňa nielenže výrazne zlepšuje ich náladu, ale zároveň prospieva aj ich zdraviu. Je totiž dokázané, že 20-minútové zdriemnutie počas dňa zvyšuje výkon ľudského mozgu, zlepšuje imunitný systém a znižuje riziko srdcových chorôb. Španieli to dobre vedia, a tak je možné, že sme práve odhalili kľúč k ich povestnému temperamentu a energii.

Francúzsko
Zdravé stravovanie

Ak sa chceme od Francúzov niečo naučiť, rozhodne by sme sa mali inšpirovať ich zmýšľaním o jedle. Pre tento elegantný národ plný zdravých a štíhlych ľudí stravovanie nepredstavuje len potrebný prísun energie, vnímajú ho ako zmyselnú symfóniu lahodiacu chuťovým pohárikom, mysli a duši. Francúzi sú známi tým, že jedia menšie porcie kvalitných potravín, ktoré si dokážu vychutnať v pokoji bez naháňania sa. Ich varenie, rovnako ako následná konzumácia, trvá niekedy aj celé hodiny. Jedlo dôkladne prežúvajú, čím podporujú svoje zdravé trávenie, čo vedie k ich štíhlej postave a zlepšeniu nálady. Zoberme si od Francúzov príklad aj my a vyhraďme si na jedenie dostatok času, doprajme si menšie množstvá kvalitného jedla a dbajme, aby bola naša strava čo najpestrejšia.

Škandinávia
Tráviť čas vonku

Výraz „Friluftsliv“, v severských krajinách označovaný ako „život na čerstvom vzduchu“, sa pre Škandinávcov stal životnou filozofiou. Efektívne sa dá rozdeliť na dve časti: zdržiavať sa vonku a zároveň sa pri tom zapojiť do nejakej činnosti – od zberu lesných plodov a rybolovu v lete až po bežkovanie v zime. Niečo také jednoduché, ako je trávenie času vonku, môže výrazne posilniť naše duševné zdravie. Práve kontakt s prírodou, ktorá má blahodarné a liečivé účinky na zdravie človeka, je cestou, ako nájsť pokoj a šťastie v duši. Podľa odborných štúdií už 90 minút chôdze v prírodnom prostredí nám dokáže zahnať negatívne myšlienky a emócie. Nájdime si preto aj my čas na príjemné prechádzky v prírode a dovoľme, aby sa outdoorové aktivity stali naším každodenným programom.

Austrália
Bezpečné opaľovanie

Austrália sa stala prvou krajinou na svete, ktorá zaznamenala výrazný pokles rakoviny kože. Za jeden z hlavných dôvodov tejto pozitívnej zmeny môžeme označiť koncept zdravého opaľovania, ktorý prispieva k zdravému životnému štýlu. Heslo „SLIP! SLOP! SLAP!“ (NAHOĎ! NATRI! NARAZ! – Nahoď si tričko, natri sa opaľovacím krémom a naraz si na hlavu klobúk) pomáha ľuďom uvedomiť si, že spáliť sa, hoci iba raz za dva roky, môže až strojnásobiť riziko vzniku rakoviny kože. Preto buďme k svojmu zdraviu aj my zodpovední a pred každým vystavením sa slnečným lúčom nezabudnime na opaľovací krém, slnečné okuliare a klobúk, a ak je to možné, trávme čas aj v tieni.

Nový Zéland
Zázračný med

Keď včely spoja sily a zozbierajú peľ a nektár z kvetov kríka manuka, zrodí sa na Novom Zélande prírodný zázrak. Reč je o Manuka mede – jednom z najunikátnejších a najpriaznivejších druhov medu na svete. Nie nadarmo sa pre svoje početné liečivé vlastnosti nazýva aj „tekuté zlato“. Najčastejšie sa používa pri hojení rán, no oceníme ho aj v prípade liečenia chorôb zažívacieho traktu, pri pálení záhy alebo bolesti hrdla. Okrem toho však výborne chutí, a tak sa pre tohto „kráľa medov“ celkom určite nájde miesto aj v kuchyni.

Thajsko
Tradičná thajská masáž

Thajská masáž, vtipne prezývaná aj „joga pre lenivých“, je jedinečnou kombináciou akupresúry, reflexnej terapie a jogistických naťahovacích cvičení. Masér pri nej využíva svoje ruky, nohy, predlaktia a lakte, aby vyliečil bolesť a uvoľnil napätie v tele. Práve vďaka spojeniu energetických a fyzických aspektov je thajská masáž jedinečnou a veľmi účinnou metódou, ktorá sa zameriava na ošetrenie celého tela. Doprajme si preto aj my po vzore východnej kultúry pravidelné masáže a zlepšime si náš krvný obeh, posilnime nervový systém a zmiernime napätie a stres.

Japonsko
Zelený rituál

Hoci sa stal zelený čaj matcha v poslednom období pre západný svet veľmi populárnym, na Ďalekom východe ho konzumujú už celé stáročia. Aj keď je všeobecne známe, že pitie zeleného čaju je prospešné pre zdravie človeka, táto superpotravina vo forme prášku má pre zdravý životný štýl ešte výraznejší potenciál. Jedinečný nápoj s mimoriadnym obsahom antioxidantov posilňuje takmer každú časť tela – od pokožky, srdca, pečene až po pamäť, pričom sa preukázalo, že zrýchľuje dokonca aj metabolizmus. Skúsme mu dať šancu aj my – či už ho vyskúšame v podobe šálky čaju, alebo si z neho pripravíme dezert či inú dobrotu, dôležité je, že tým urobíme niečo pre svoje zdravie. 

India
Voňavé korenie

Ak hovoríme o karí, máme na mysli zmes indického jemného korenia, ktoré sa vyznačuje typickou žltohnedou farbou. Aj keď neexistuje presný pomer zložiek tejto zmesi, základom je kurkuma, zázvor, čierne korenie, koriander, rímsky kmín a čili. Zložka, ktorá dodáva koreniu jasnú farbu, je kurkuma. Podľa štúdií práve ona dokáže pomôcť spomaliť Alzheimerovu chorobu, čo môže vysvetľovať aj nízky výskyt tejto choroby medzi starnúcou populáciou v Indii. Naopak, čili papričky môžu urýchliť váš metabolizmus a prinútiť vás jesť pomalšie, čo dáva mozgu viac času na registráciu plnosti. Oživme teda aj my náš jedálniček a objavme svoje vlastné karí recepty. Troška experimentovania s korením a voilà, skvelé a zdravé jedlo je na tanieri!

Zdroj foto: pixabay.com, thecoolhour.com