Zdravie zubov dokážeme pozitívne ovplyvniť správnou starostlivosťou

Lekárov je málo a zdravotná starostlivosť nie je taká, aká by mala byť. Ak chceme ísť na vyšetrenie, je vysoká pravdepodobnosť, že si na vyšetrenie budeme musieť nejaký čas počkať. Najväčšiu hrôzu ale máme z návštevy zubárov. Zvuk vŕtačky a predstava, že nám zubár bude trhať zuby, je hrozná. Ak ale chcete mať dobré zuby, starajte sa o svoje zuby. Zdravie zubov dokážeme pozitívne ovplyvniť, a to správnou starostlivosťou.

Umývanie zubov kvalitnými zubnými prípravkami

Ak chcete mať zdravé zuby, odporúčame vám uprednostňovať prírodné zubné prípravky – zubný prášok, zubnú pastu, ale aj ústnu vodu. Prírodné prípravky bez škodlivých prídavkov, ktoré pri dlhodobom používaní nespôsobujú degradáciu zubnej skloviny, sa zdajú byť najvhodnejšie. Počítajte s tým, že tieto prípravky budú drahšie. Ak si ale budete umývať zuby kvalitnými prípravkami, máte istotu, že vaše zuby budú zdravé.

Keď ale nebude iná možnosť a zuby sa už nebude dať zachrániť, je potrebné nájsť si kliniku, kde robia umelé zuby a zubné náhrady.

Používanie medzizubných kefiek, nití a jednozväzkových kefiek

Okrem umývania zubov kvalitnými prírodnými prípravkami, ktoré vám neničia zubnú sklovinu, začnite používať medzizubné kefky, nite a samozrejme aj jednozväzkové kefky. S medzizubnými kefkami a niťami si odstránite zvyšky potravín, ktoré sa vám zachytili medzi zubami a s jednozväzkovými kefkami si vyčistíte predovšetkým „osmičky“, čiže zuby múdrosti. Dostať sa klasickou kefkou na osmičky je náročné a prakticky nemožné. Dávivý reflex vám to bude znemožňovať.

Investujte do kvalitných značkových kefiek a nití, ktoré vám nepoškodia zubné ďasná a nebudú ničiť sklovinu.

Menej cukru

Zdravšie zuby budete mať, ak sa budete vyhýbať sladkostiam. Hovorí sa, že káva a čierny čaj farbia zubnú sklovinu. Po správnom čistení vám kvalitná káva a ani čierny čaj nemôžu škodiť.

Odporúčame vám skôr vyhýbať sa cukrom, pretože časté jedenie cukru znižuje hladinu pH, sklovina mäkne a to umožňuje baktériám, aby sa množili.

Foto: Bruce Mars na pexels.com