V hlavnej úlohe: Jana Olšinská, zakladateľka STUDIO22

Jana Olšinská je zakladateľkou, riaditeľkou a lektorkou kurzov prvej slovenskej make-up a fashion akadémie. STUDIO22 už 5 rokov umožňuje ľudom s vášňou a láskou pre módu a make-up spoznávať triky najlepších odborníkov z brandže a vďaka praxi, ktorú svojim študentom umožňuje, nadobudnúť aj vlastné skúsenosti. S jeho zakladateľkou sme sa porozprávali o tom, ako sa to začalo, o recepte na úspech, aj o tom, čo STUDIO22 čaká ďalej.

Aký príbeh stojí za založením STUDIO22?

Základom všetkých skutočných príbehov musí byť vášeň, láska a túžba… A nebolo to inak ani v mojom prípade. Vášeň musí stáť na začiatku, byť základom všetkého. Bez nadšenia nemá nič význam. Ja som bola nadšená, vášnivo zamilovaná do túžby tvoriť a inšpirovať aj ostatných. Som presvedčená, že talent má význam len vtedy, ak sa oň delíme so svetom. Ak nie je prospešný svetu, stráca význam. To je môj príbeh zhrnutý do jednoduchej, ale pre mňa významnej pointy. STUDIO22 vzniklo z vášne, lásky a túžby a tak sa tvorí krása vo svojej najuniverzálnejšej podobe.

Na vysokej škole ste študovali marketing, pomohlo vám práve to v úspešnom štarte?

Rozhodne nie (smiech). Porušovala som totiž všetko, čo som sa na škole naučila. Som silným zástancom “protiprúdu”. Picasso o tom vedel svoje -skúste si pozrieť jeho diela keď mal 16, krásne fotorealistické maľby. A ako tvoril keď mal 90? Nechápeš? Nevadí, dôležité je, že to cítiš (úsmev). Vždy sa snažím spoliehať na vlastnú intuíciu, nepotrebujem príručky na to, aby som dokázala pochopiť spôsob, ako komunikovať s ľuďmi, stačí mi byť človekom. Možno nemám vybudované najdokonalejšie marketingové stratégie, možno nie som najaktívnejšia na sociálnych sieťach a možno robím kvantum neakceptovateľných chýb, ale aj tak všetko funguje nad moje očakávania. Ľudia nie sú takí hlúpi, ako sa mi niekedy múdre knižky o marketingu snažili naznačiť (úsmev). Stačí vnímať a byť sám sebou.

Je niečo, čo by ste na začiatku urobili inak?

Nie, nikdy nič neľutujem. Všetko som urobila tak, ako som v tej chvíli dokázala najlepšie a ak som aj zlyhala, ďakujem za to, lebo vďaka tomu som ešte lepšia (úsmev).

Kto sú najčastejšie absolventi kurzov STUDIO22? Stále platí, že make-up a móda sú najmä doménou žien?

Z 99% sú to ženy rôzneho veku. Rada by som videla na kurzoch aj viac mužov ale predsa len je oblasť módy a make-upu stále atraktívna najmä pre ženy. Myslím si však, že napríklad keby bol účastníkom kurzu muž – fotograf, režisér, kameraman a podobne, veľmi by ho to obohatilo. Vedel by lepšie usmerňovať a lepšie „briefovať“ vizážistov a stylistov pri vlastných aktivitách a tým pádom dosiahnuť ešte harmonickejší výsledok. Viem to podľa seba, keby som nerozumela aspoň trošku tomu ako funguje svetlo, nikdy by som nedokázala pochopiť rozmýšľanie fotografa pri spoločnej práci. Stále dúfam, že v budúcnosti budem na kurzoch vídať ľudí, ktorí zdieľajú túto filozofiu.

Ak by ste absolventom kurzu mali dať nejaké univerzálne odporúčanie, know-how na úspech, čo by to bolo?

Snaž sa o dokonalosť, trénuj tvrdo a dlho, uč sa od najlepších, selektuj priemerné od kvalitného a, predovšetkým, vždy bojuj za svoje vlastné videnie. Kto je silnejší? Ten koho uniesol prúd do cieľa, alebo ten kto prišiel druhý, ale plával proti? Tí, ktorí prídu k cieľu ľahšou cestou možno budú mať nakrátko úspech, ale tí čo išli tou vlastnou, zmenili históriu. Ak ľudia niečo nechápu, neznamená to, že robíš niečo zle. Ak budeš sám sebou, energia okolo teba bude ľudí fascinovať bez ohľadu na to, či sa im to páči, alebo nie. Nebudú to vedieť ani posúdiť. Budeš ich priťahovať svojou jedinečnosťou. Verte tomu, že to funguje!

STUDIO22 spolupracuje okrem iných zaujímavých mien napríklad aj s popredným slovenským návrhárom a stylistom Borisom Hanečkom. Plánujete do budúcnosti aj nejaké ďalšie zaujímavé spolupráce?

Určite bude zaujímavých ľudí okolo STUDIO22 ešte veľa, ale konkrétne mená zatiaľ ešte nechávam kdesi v mojej fantázii.

Kurz umeleckého maskérstva je jediným kurzom svojej kategórie na Slovensku. S akým ohlasom sa stretol tento kurz a kedy je naplánovaný začiatok ďalšieho kurzu?

Kurz sa stretol s úžasným ohlasom! Je to hlavne vďaka skvelej lektorke, ktorú na tomto kurze máme. Pre mňa je v make-upe dôležitá autentickosť a naša lektorka na kurze umeleckého maskéstva, Aďa Štrbová, mi vždy jej prácou vyrazí dych. To však prináša aj isté negatívum, akým je veľký problém s nájdením vhodného termínu, nakoľko Aďa má stále rozbehnuté spolupráce na filmoch a podobne. Tým som chcela odpovedať na otázku ohľadne začiatku kurzu. Stále verím, že si na nás opäť nájde čas v blízkej dobe. Ak sa tak stane, tak budeme vo veľkom oslavovať a informáciu o tom určite nikto neprehliadne.

STUDIO22 stavia na tom, že šikovní študenti majú po absolvovaní kurzu možnosť vyskúšať si nadobudnuté zručnosti v praxi. Aj vďaka tomu sa po absolvovaní kurzu malo možnosť vypracovať množstvo úspešných make-up artistov a stylistov. Ak by ste mali vybrať aspoň zopár takých, na ktorých prácu sa oplatí poukázať, kto by to bol?

Mohla by som, ale neurobím to (úsmev). Oplatí sa mi totiž poukázať na prácu všetkých. Niektorí dosiahli úspech v praxi, niektorí si založili rodiny, niektorí odcestovali do zahraničia a už o nich neviem nič. Ak mi títo ľudia aj po rokoch povedia, že sú šťastní, že mohli byť na našich kurzoch, že majú dobré spomienky a neľutujú, je to ten najväčší úspech pre obe strany. Nechcem a nebudem filtrovať ľudí na úspešných a menej úspešných, každý vie svoj úspech posúdiť najlepšie sám. Ja mám iný meter na úspech ako len mať peknú prácu uverejnenú v časopise, preto je pre mňa ťažké byť vecná.

Od roku 2014, kedy bolo STUDIO22 založené, si prešlo určitým vývojom a miesta, ktoré sú pre individuálny prístup k žiakom na každom kurze striktne limitované sa zapĺňajú čoraz rýchlejšie. Ako bude vyzerať ďalšie smerovanie akadémie?

STUDIO22 som ja. Ďalšie smerovanie bude živelné, spontánne, chaotické, nepredvídateľné. Je to taký môj autoportrét, ktorý z času na čas doplním o nový ťah podľa pocitu a ktovie, čo na záver vznikne. Sama sa nechám sebou prekvapiť.

Na kurzy STUDIO22 sa môžete prihlásiť TU, viac inšpirácie nájdete na Instagrame STUDIO22.

Zdroj foto: STUDIO22