Pastelové farby Latinskej Ameriky ako inšpirácia pre vaše bývanie – časť 2.

Ak ste boli doteraz presvedčení o tom, že pastelové farby by sa mali vyskytovať výhradne len v dievčenských izbách alebo by mali byť rezervované pre sladké makrónky, musíme vás vyviesť z omylu. Mäkké odtiene dokážu byť veľmi príjemným a osviežujúcim prvkom interiéru, ktorému prepožičajú ľahký a jemný vzhľad.

Jedným z horúcich farebných trendov tohto leta sú pastely s novou príchuťou. Kým v minulosti kraľovali na scéne interiérového dizajnu výrazné odtiene, aktuálne trendy sú naklonené tlmeným tónom, ktoré sa používajú ako nové neutrálne farby. Táto jemná paleta modrej, ružovej, žltej, oranžovej, zelenej a béžovej umožní vytvoriť dokonalú minimalistickú kulisu pre akýkoľvek moderný interiér, či už ide o obývaciu izbu, spálňu, kúpeľňu, kuchyňu, a dokonca aj vonkajšiu terasu. Mäkké pastely vytvoria z týchto miestností ľahký a vzdušný priestor, ktorý bude dýchať uvoľnenou atmosférou.

Ak túžite po sviežom domove, prichádzajúce leto je skvelou príležitosťou, ako presunúť pastelové farby makróniek z cukrárne do svojho interiéru. Je len na vás, aké odtiene zvolíte. Výsledný efekt vás však celkom určite nadchne, tak smelo do toho!

Inšpirujte sa celou paletou farieb

V prípade, že patríte k milovníkom pastelov, vyskúšajte kombináciu viacerých tlmených tónov. Ich kúzlo spočíva v tom, že sa vzájomne skvelo dopĺňajú. Nebojte sa k mätovozelenej pridať pastelovoružovú a premiešať ju žltým odtieňom, vytvoríte tak harmonický interiér, ktorý bude ideálnym miestom na oddych po únavnom dni.

Svetelná girlanda, súprava hlbokých tanierov, súprava 2 stolíkov – Westwing.sk | Miska v tvare listu – H&M | Mäkká taburetka, stolová lampa – Cellbes | Nástenné hodiny – IKEA

Aj jedna farba je dosť

Ak sa, naopak, bojíte výraznej farebnosti, myslite na to, že aj jedna farba v odtieni pasteliek môže byť to, čo potrebujete. Vymaľujte napríklad jednu zo stien pastelovým odtieňom, ktorý zopakujete v miestnosti aj na niektorých doplnkoch. Priestor tak jemne ozvláštnite a okrem toho vám prítomnosť tejto ľahkej farby na stene poskytne príjemný pocit a vytvorí upokojujúci interiér.

Spojte ich s neočakávanými jasnými farbami

Áno, aj toto je cesta, ktorá prinesie veľmi príťažlivý výsledok. Hoci to možno na prvý pohľad nevyzerá lákavo, opak je pravda. Jemné farby si veľmi dobre rozumejú s výraznými a práve dnešný „otvorený“ dizajn je naklonený súhre tlmených pastelových odtieňov s dávkami tých jasných. Skombinujte napríklad štýlové stoličky v zrelých a intenzívnych odtieňoch so vzorovanými kobercami a doplnkami v jemných tónoch. Spojenie takýchto farieb bude mať za následok veľmi svieži a vzdušný životný priestor.

Zmiešajte ich s kovmi

Pastely vďaka svojej jemnosti dodávajú interiéru nádych romantiky, tepla a mäkkosti, a to najmä vtedy, keď sa skombinujú s kovmi, akými sú zlato alebo mosadz. Práve tie vystupujú ako kľúčové materiály pre jednotlivé akcenty. Zo vzorov prevládajú mramor a tiež v súčasnosti veľmi populárne terrazzo. Všetky tieto komponenty sa v súčasnom interiérovom ponímaní spájajú v novej celkovej nálade, ktorá je mäkšia, jasnejšia a jemnejšia.

Nezabudnite na geometrické vzory

Práve tie vynikajúco pracujú s pastelmi. Kontrast medzi ostrými grafickými líniami a subtílnou farbou je modernou kombináciou „tvrdého štýlu s mäkkým“. Skvelo vynikne výraznejší kus s geometrickým vzorom, ako napríklad tapeta, v spojení s posteľou v pastelovom tóne.

Stavte na bielo-pastelovú kombináciu

Spárovať pastelky s bielym nábytkom a čalúnením je rozhodne dobrou voľbou. Ak sú pre vás pastely predsa len trocha sladkou záležitosťou, neutrálna biela vo víre pastelových farieb efektne zapadne a zároveň sa postará o ešte o čosi viac tlmenejší výsledný efekt. Ten zaiste ocenia všetci milovníci jemnosti a decentnosti. Nežné a veľmi ženské.

Prím hrajú detaily

Ak nie ste zástancom veľkých zmien, vyskúšajte to s menšími kúskami. Oslaďte si obývačku stolíkmi a doplnkami v jemných pastelových odtieňoch, do spálne zasa môžete pridať nočné lampy a vankúše v jemných tónoch, ktoré zachovajú harmóniu a pokoj. V kuchyni prebudíte hravosť a veselosť aj pomocou roztomilých pastelových kávových šálok. Hneď z rána vám zlepšia náladu a aj káva z nich bude chutiť o čosi lepšie. 🙂

Stavte na tóny zeme

Aby to u vás doma nevyzeralo príliš sladko, na vyrovnanie veľmi dobre poslúžia kombinácie s farbami v tónoch zeme, rovnako ako aj dotyky bledosivej. V spojení s jemnou ružovou alebo mäkkou broskyňovou, ktoré vnesú do miestnosti teplo, vytvoria ideálnu harmóniu farieb potrebnú pre skutočne pokojnú atmosféru. Jemné a sofistikované zároveň.

Čo je na tomto trende fantastické? To, že nemusíte od základu prerobiť svoje bývanie, aby ste svojmu priestoru dodali nový pocit sviežosti – ten ľahko dosiahnete pomocou kľúčových kusov nábytku a doplnkov. Stačí pár prvkov a sladký život sa môže začať :).

Zdroj foto: westwing.sk, IKEA, cellbes.sk, hm.com