Pastelové farby Latinskej Ameriky ako inšpirácia pre vaše bývanie – časť 1.

Latinská Amerika je posiata farbami. Farebnosť je hlavným znakom latinskoamerickej kultúry. Kdekoľvek sa na tomto kontinente vyberiete, stretnete sa s úžasnými farbami všade okolo vás. Niekde v menšej podobe, niekde vo väčšej, ale všade budete mať pocit, akoby ste sa prechádzali po dúhe na zemi. Aj toto je jeden z hlavných dôvodov, prečo mi tak tento kontinent učaroval a prirástol k môjmu srdcu.

Od malička milujem farby, nemám veľmi rád chmúrne a nevýrazné miesta. Naopak vyhľadávam pestré farby, ktoré sú pre mňa symbolom dobrej nálady, pozitívnej energie, radosti a šťastia. Mojou najobľúbenejšou farbou je žltá.

Latinská Amerika je pre mňa najfarebnejší región na svete. Veď aj bez toho, že by ste tam niekedy boli, tak ste museli niekde vidieť tie malé pestrofarebné domčeky naukladané jeden na druhom v chudobnejších štvrtiach juhoamerických veľkomiest. Práve o tých je reč, aj keď nielen na tie narážam, čo sa farieb týka. Krikľavo farebné sú väčšinou historické centrá s koloniálnou architektúrou a kamennými uličkami, či mohutné katedrály a kostoly. Vrchol farebnosti je vtedy, keď je každá strana malého domčeka natretá inou farbou. A verte, že takých je veľa. Juhoameričania si s fasádou nerobia ťažkú hlavu. Hlavne aby bola viditeľná.

Okrem krikľavých a viditeľných farieb je veľmi veľa domov a budov namaľovaných pastelovými farbami. Tóny pastelových svetelných rozsahov sú väčšie ako v iných farbách. Svetlo sa mení a pohybuje, vytvárajúc tie najjemnejšie odtiene od svetlých a vzdušných odtieňov až po nádherne vyvýšené. Keď sa pastelové odtiene rovnakej intenzity berú v pároch alebo zmiešajú s bielou na vytlačenej stránke alebo v interiéri, objavuje sa ilúzia zväčšujúceho sa priestoru a malé objekty sa zdajú byť väčšie. Ide teda o svetlejšie a menej výrazné farby, ktorých odtiene sa menia od jemných až takmer bielych, až po tie najsýtejšie.

Pocitovo najfarebnejšia krajina, ktorú som doposiaľ navštívil, je rovníkový Ekvádor. Do tohto článku som zámerne vybral moje fotografie práve z tejto tropicko-zimnej krajiny. Ide o dve významné miesta na severe krajiny. Jedným je tradičné mestečko Otavalo a druhým je pobrežné mesto Esmeraldas.

Obe sa vyznačujú ohromnou farebnosťou a dokonca poviem, že Esmeraldas ešte o niečo viac. Veď práve toto mesto je sídlom afroekvádorského obyvateľstva, takže pri jeho návšteve som mal pocit, akoby som bol niekde v rovníkovej Afrike. Na niektorých fotografiách je dokonca samotná predstaviteľka miestnej afrokultúry, ktorej kombinácia s farebnými domčekmi pastelových farieb je naozaj veľmi podarená. 

V Ekvádore, či v iných krajinách Latinskej Ameriky, budú vaše zmysly vnímať farby všade naokolo. V každej jednej latinskoamerickej krajine sú určité miesta, ktoré patria do zoznamu najfarebnejších miest kontinentu a istotne sa ich oplatí navštíviť. Práve to je to, na čo sa ja najviac teším pred každou cestou do týchto končín. Tá nekonečná farebnosť!

Tip redakcie

Sledujte Michalove cestovateľské dobrodružstvá aj na Facebooku a Instagrame!

Zdroj foto: Michal Hertlík