V hlavnej úlohe: Katarína Mayer, autorka úspešného románu Gamblerky

Katka hlavné úlohy svojim hrdinom skôr píše, no dnes sme dej trošku upravili. V hlavnej úlohe stojí skvelá a silná žena, spisovateľka Katarína Mayer, ktorá nedávno vydala svoj knižný debut – román Gamblerky. Spýtali sme sa na príbeh samotný, ale zaujímalo nás aj jeho pozadie.  

Hovoríš o sebe, že si rozprávačka príbehov. Čo bolo tvojou prvou myšlienkou, ktorá ťa presvedčila a hnala rozpísať príbeh Gambleriek?

Priznám sa, že námet knihy vznikol tak náhodne, vlastne ako domáca úloha do kurzu kreatívneho písania. Mali sme zadanie vymyslieť námet a neskôr aj pripraviť osnovu deja. Ja som si v tom čase zvykala na život na dedine a často som sa zamýšľala, či všetky tie spokojné ženy, ktoré denne stretávam, sú aj skutočne šťastné. A keďže mám fantáziu, tak som si začala vymýšľať, či majú aj nejaké tajné záľuby. Proste život, ktorý nevidíme. A tak som tento námet použila na spomínanú domácu úlohu. Keď som ho však spomenula pár ľuďom v mojom okolí, tak ma presvedčili, aby som to nenechala len v rovine cvičenia, ale knihu aj napísala.

Gamblerky sú , aspoň z môjho subjektívneho pohľadu, pomerne feministickým dielom, bol  to tvoj zámer? 

Mojím zámerom bolo poukázať na to, že niekedy sa v živote ocitneme v situáciách, kedy je ľahšie utiecť ako ich riešiť. Hlavné hrdinky unikajú do luxusného sveta kasín, ale aj to je vlastne skôr metaforou – nemôžeme si nahradiť šťastie a lásku ničím materiálnym. To pozlátko funguje ako náplasť len dočasne. Neviem, či je to úplne feministické dielo, lebo, napríklad, som si nedávno uvedomila, že všetky tri hrdinky sú ženy v domácnosti. To bolo úplne neplánovane, proste, tak som ich videla. Ale určite máš pravdu v tom, že sú to silné, nezávislé ženy. Poznám vo svojom okolí veľa takých žien, takže sa mi to tak písalo prirodzene a nejako som nad tým nerozmýšľala.

Kniha Gamblerky sa mimoriadne ľahko číta a ešte ľahšie sa predstavuje. Mne knižka nahradila seriál pred spaním. Neprišla ti na myseľ myšlienka, aké by to bolo, keby sa z tvojho  príbehu s veľkým potenciálom stal napríklad celovečený film? 

Podľa mňa každý autor by sa potešil filmovej verzii svojej knihy. Určite takú príležitosť nepremeškám. Už na ňu musím len počkať. Ja sa momentálne venujem anglickej verzii Gambleriek. Trochu ich prekladám, ale niektoré časti vlastne píšem po anglicky. Možno to nakoniec bude trochu iná kniha. 

Aj ty sama žiješ život gamblerky? Ak aj nie v takej miere ako hrdinky v knihe, vnímaš vo svojom živote tento rozmer? 

No akákoľvek podobnosť príbehu so skutočnosťou je náhodná. Záleží na tom, či veríte na náhody. Podľa mňa každá žena má v sebe gamberku. Nemyslím tým, len ten doslovný význam. Robíme rozhodnutia, riskujeme, stavíme na lásku, na kariéru, na osobný rozvoj. Niekedy sa hráme s ohňom, inokedy unikáme. Proste gamblujeme v živote. Dôležité je nájsť vo všetkom mieru a vedieť sa vrátiť k svojim hodnotám. 

Emma, Laura a Anna (hlavné hrdinky) vo svojom paralelnom svete milovali módu – Cartier, Chanel či Dior boli v ich šatníkoch samozrejmosťou. Si módna maniačka alebo ťa príhodné situácie, ktoré sa naskytli v deji, prinútili outfity vymyslieť? 

Outfity v knihe sú úplne vymyslené. Možno by som niektoré aj rada vlastnila, ale realisticky, mám slobodné povolanie, pracujem z domu a žijem na malej dedine, takže nepotrebujem taký šatník. Okrem toho som sa v živote viac ako desaťkrát sťahovala, z toho dvakrát cez oceán. To ma naučilo zredukovať všetko, čo vlastním na minimum. Mám ale rada kvalitné oblečenie a v poslednom čase už prevažne nakupujem slow fashion. Teším sa, že som spoznala viacero slovenských tvorcov, ktorí sa podľa mňa tým svetovým vyrovnajú a preto radšej zainvestujem u nich.  

Ako dlho si knihu pripravovala? Študovala si literatúru alebo žurnalistiku, či písanie bolo pre teba novou neznámou? 

Prvá verzia knihy vznikla pomerne rýchlo, ale potom prešla ešte mnohými úpravami a samozrejme hľadaním vydavateľstva. Písala som však celý život. Po vyštudovaní ekonómie som sa venovala PR, ktorého súčasťou je písanie. Vlastne som chcela ísť na žurnalistiku, ale moja učiteľka na strednej mi povedala, že to je vraj povolanie pre mužov a ja som si napokon vybrala inú školu. Ale písanie aj napriek tomu malo v mojom živote dôležitú úlohu, či už v práci alebo aj v súkromí. To že som sa rozhodla pre beletriu bola viac-menej šťastná zhoda náhod. Keď som vedela, že už sa nechcem vrátiť do práce, tak som si uvedomila, že písanie mi bude najviac chýbať a preto som sa mu ostala venovať. Keďže rada robím veci poriadne, tak som si urobila niekoľko online kurzov kreatívneho písania.

Aký je život „po knihe“? Čo sa v tvojom živote zmenilo vydaním tvojej prvej knihy a aké pocity ti priniesla, predsa je to krásne „živé“ dielo, stretáva sa s ním a ovplyvňuje množstvo žien, sloveniek, po celom svete. 

Dúfam, že ja som sa veľmi nezmenila. Pravdou je, že každá pozitívna spätná väzba robí človeku veľmi dobre a ja sa nesmierne teším, že sa moja kniha páči. Som vďačná za každého čitateľa, ale snažím sa ostať pri zemi. Je úplne skvelé, že môžem robiť to, čo ma baví. Ľudia to prijali a baví ich moje príbehy čítať a to  dáva môjmu písaniu ďalší rozmer. Je to skvelé držať v ruke už hotovú knihu, ale zároveň nechcem, aby ostalo len pri nej.

Čo ťa napĺňa, keď zrovna nepíšeš? 

Musím sa priznať, že písanie ma tak veľmi baví, že pri ňom aj relaxujem. Energiu si dobíjam, napríklad, cestovaním. Spoznávanie nových kultúr, objavovanie nových miest, zvykov a všetko, čo s cestovaním súvisí, je pre mňa veľmi výživné. A samozrejme milujem čítanie. Aj keď od kedy píšem, tak si už neviem knihu vychutnať len pre príbeh samotný, sledujem aj štýl písania a celkový spôsob ako autor príbeh spracoval. Trochu mi to pokazilo takú číru radosť z toho, že sa len ponorím do deja.

Prezradíš nám, či sa môžeme tešiť na ďalší diel Gambleriek alebo na celkom nový príbeh spod tvojho pera? 

Myslím, že hlavné hrdinky majú potenciál vrátiť sa v novom dobrodružstve. Už aj viem, aké dobrodružstvo to bude, ale kniha si bude musieť ešte chvíľu počkať. Dokončila som práve druhú knihu, Ukradnuté Priznania, ktorá vyjde na jeseň. Jej hrdinkou je tiež silná žena, je tam aj napínavá zápletka, ale kniha je viac romantická. Okrem toho spolu s Veronikou Boškovou píšeme momentálne triler, ktorý sa odohráva v Bratislave.  

Zdroj foto: Gabriela Teplická