Cold Brew, Frappé, či vietnamská káva: Aké ľadové kávy sa pijú vo svete a u nás?

Sú závanom studeného vánku uprostred teplých dní. Pijú sa v rôznych úpravách po celom svete. A takmer vždy zo slastne privretými očami. Výnimkou nie je kopec šľahačky alebo príchute k dosladeniu nápoja. Reč je o ľadových kávách. Akej káve dáte prednosť vy? 

Cold Brew –  naozaj studená káva

V poslednej dobe veľmi populárna káva. Príprava prebieha za studena. Bez kávovaru, bez horúcej vody. Rovnako ako pri každom kávovom nápoji je aj v tomto prípade dôležitá kvalitná kávová zmes. Barista naleje určitý pomer studenej vody cez už namletú kávu a nechá ju 20 hodín pri izbovej teplote lúhovat. Následne sa oddelí kávová usadenina prostredníctvom kávového filtra. Táto časovo náročná príprava dodá ľadovému variantu kávy jemnú a osviežujúcu chuť. 

Prečo sa ale nápoj dlho extrahuje? Pretože studená voda uvoľňuje z kávovej zmesi jej benefity pozvolnejšie a štrnejšie ako horúca voda. Vďaka tomu má Cold Brewnižšiu aciditu a vyššiu sladkosť a môžete v ňom tiež cítiť ovocie alebo čokoládu. Výsledkom je silná káva, ktorá sa servíruje s ľadom. V Costa Coffee si okrem základného variantu môžete objednať aj Jahodové Cold Brew, ktoré je vyshakeované s jahodovým pyré a ozdobené kúskami sušených jahôd alebo môžete zvoliť exotickejší variant Marakujové Cold Brews marakujovým sirupom a plátkom citrónu. 

Ľadová káva, ktorá vás nenechá chladným

Ľadová káva má svoje korene na čiernom kontinente. Môžete ju ochutnať v rôznych obmenách na rôznych miestach sveta. Pripravuje sa jednoducho z čerstvého silného espressa preliateho cez niekoľko kociek ľadu. V Portugalsku sa dolieva citrónovou šťavou, v Rakúsku sa dochucuje rumom alebo likérom. A ako je to v Costa Coffee? Ľadové kávy pripravujú baristi krátkym pretrepaním espressa s mliekom a ľadom. Ručné šejkovanie je ku káve šetrnejšie ako mixovanie. V ľadovej verzii sa ponúka Americano alebo Cappuccino a Caffe Latte, ktoré je možné doplniť aj o vybranú príchuť. 

Sladký bozk z Vietnamu

Vietnamská ľadová káva s mliekom bude lákať predovšetkým milovníkov naozaj sladkej kávy. Tmavo pražená káva sa nechá prekvapkať cez špeciálnu hliníkovú nádobu s filtrom, ktorá sa „posadí“ na pohár. V tej už je pripravené kondenzované mlieko s ľadom. Pomery kávy a mlieka môžu byť rôzne, od jednej štvrtiny až po celú polovicu v prospech kondenzovaného mlieka. Po zamiešaní vznikne ľadový nápoj, ku ktorému už nie je treba podávať snáď ani dezert. Chcete takú kávu ochutnať? Choďte do akejkoľvek vietnamskej reštaurácie a objednajte si „kafefin“.

Frappé – preslávený omyl

Recept na tento obľúbený nápoj vznikol úplne náhodou, ako sa to často stáva. Na gastronomickom veľtrhu v gréckej Soluni barman zistil, že nemá horúcu vodu na zaliatie kávy. Tradične sa Frappé pripravuje z instantnej kávy, ľadu, studenej vody a mlieka. Pretrepať, zamiešať, prípadne trochu osladiť. Podáva sa vo vysokých pohároch so slamkou. Tento nápoj si určite zvládnete pripraviť aj doma. 

Príďte si vychutnať ľadovú kávu, smoothies alebo niečo sladké do kaviarne Costa Coffee. Viac na www.costa-coffee.sk.