Pestrofarebná koloniálna ulička v Ekvádore ako inšpirácia pre vaše bývanie

Píšu Michal Hertlík a Michaela Labodiová

Keď sa povie Latinská Amerika, hneď si vybavím farebnosť a temperament. Farby celej dúhy sú prítomné v každej jednej krajine, doslova na každom rohu. Niekedy počas mojich dobrodružných ciest doslova vyhľadávam pestrofarebné miesta a kochám sa pri ich fotení. Jedno z najfarebnejších miest z Ekvádoru vám práve idem predstaviť.

V južnej časti Ekvádoru sa nachádzajú tri veľké mestá – Cuenca, Loja a Machala. No a práve Loja je najjužnejšie položeným väčším mestom v krajine, z ktorého sa južnejšie putuje už iba do Peru. Loja (oficiálnym celým názvom Ciudad de la Inmaculada Concepción de Loja) je hlavným mestom rovnomennej provincie Loja. Mesto má 180 000 obyvateľov a leží vo výške asi 2 000 m.n.m. Loja má bohatú tradíciu v oblasti umenia a z tohto dôvodu je známa ako hudobné a kultúrne hlavné mesto Ekvádoru.

ZAUJÍMAVOSŤ

Loja je jedno z najstarších miest Ekvádoru vôbec. Mesto založil dňa 8. decembra 1548 španielsky poľný maršál Alonso de Mercadillo pochádzajúci zo španielskeho mesta Loja, preto takisto aj toto ekvádorské mesto dostalo od neho taký istý názov. Všeobecným faktom je, že veľa miest po krajinách Latinskej Ameriky nesie názvy miest v Španielsku, ktoré im boli dané vďaka španielskym kolonizátorom okupujúcich dané územia.

Loja je považovaná za mesto hudby a umenia. Všetky pôvodné rodiny sa venovali niečomu z tejto oblasti a ich rodinní potomkovia sa dodnes venujú hudobnému či umeleckému remeslu. Miestne príslovie hovorí: “Ten, kto nehrá na gitare, vie zaspievať pieseň; ten, kto nespieva piesne, vie napísať verš; ten, kto nepíše verše, číta knihu.” Mesto je plné verejných umeleckých diel vrátane masívnych maľovaných dlaždíc, fresiek a sôch.

Dôvod, prečo je Loja na mojom zozname najfarebnejších miest Ekvádoru, je hlavne vďaka historicko-koloniálnej ulici s názvom Nuestra Señora de Lourdes, ktorá je najznámejšou, najkrajšou a najfarebnejšou ulicou nielen v samotnom meste, ale aj v celej krajine. Ulica je súčasťou historickej časti starého mesta a predstavuje historickú ikonu, ktorá ju akoby imaginárne premieňa do dávnych čias. Ulica Lourdes bola prvou ulicou postavenou v Loje v polovici 16. storočia pri vzniku mesta. Je to celý blok plný domov, ktorý aj napriek toľkým rokom nestráca svoj koloniálny charakter a zachováva koloniálny nádych. Ulica je miestom neustáleho pohybu obyvateľstva, či už domáceho alebo zahraničného, pretože tam sú kaviarničky, reštaurácie, obchodíky s tradičnými a ručne vyrábanými suvenírmi a remeslami.

Odhliadnuc od tohto všetkého, ulica by bola aj tak najatraktívnejším miestom vďaka svojej nekonečnej farebnosti. Na rôznych úsekoch ulice dokonca mesto zakomponovalo aj sväté obrazy Panny Márie, upravili ulicu ďalšími farebnými dizajnmi a domy aj naďalej zachovávajú drevené dvere, okná aj balkóny. Po prejdení sa po ulici budete mať pocit, akoby ste okolo farebných perníkových chalúpiek. Všetky farebné domčeky sú okrem sídel miestnych podnikov normálnymi obytnými domami domácich ľudí, ktorí v nich bývajú. Aj keď sa ulica nachádza v historickom centre, je veľmi frekventovaným uzlom, po ktorom denne prechádza veľmi veľa dopravných prostriedkov a niekedy je ťažké vystihnúť dobrý moment na pokojné fotografovanie. Mne sa to však podarilo a výsledok vidíte na fotografiách v tomto článku. Ulicu Nuestra Señora de Lourdes osobne hodnotím ako najfarebnejšiu ulicu celého Ekvádoru.

Ekvádor u vás doma

Ak máte kreatívneho ducha a značnú dávku odvahy, latinskoamerický štýl bude pre vás skvelou inšpiráciou. Nezameniteľná energia Južnej Ameriky rozprúdi vo vašom interiéri tie správne vibrácie a vnesie do vášho domova temperament a osobitosť.

Jedálenská súprava – Westwing.sk | Prestieranie – Cellbes |Váza – Westwing.sk | Košík – Zara Home | Závesná dekorácia – Zoot | Vankúš – Westwing.sk | Stolička – Westwing.sk

Juhoamerický dizajn predstavuje odvážny a pestrý mix sýtych farieb, bohatých materiálov a originálnych vzorov. V kontraste k tejto výraznej farebnosti, miešaniu rôznych vzorov a štýlov cítiť v domoch hlbokú úctu k prírode. Dôkazom sú často sa vyskytujúce prírodné prvky v podobe kameňa, dreva alebo tehly. Dominujúce materiály, akými sú vlna z alpaky, koža alebo ľan, vytvárajú pozoruhodné textúrne prostredie, v ktorom sa každý cíti príjemne. 

Aby bol váš domov rozmanitý a vzrušujúci, stavte na nadčasovú hru spájania protikladov. Honosne pôsobiaci kúsok sa skvelo dopĺňa s drevom, ktoré už na pohľad nesie známky svojho života, luxusný poťah na pohovke krásne kontrastuje s ručne tkanými textíliami, prepychové kožené kreslo zasa zaujímavo doladí akúkoľvek pestrofarebnú miestnosť. Nesnažte sa o dokonalosť, práve naopak, kombinujte staré s novým, dovoľte, aby do vášho interiéru zavial duch starého sveta, v ktorom je dovolené, aby bola váza jemne popraskaná, tapeta mierne ošúchaná alebo obraz ľahko zažltnutý…

Ako je vidieť aj na fotografiách, alfou a omegou sú farby. Čím odvážnejšie, tým lepšie! Nekonečná škála pestrých farieb zintenzívni pocity tejto štýlovej a temperamentnej krajiny a zároveň obohatí miestnosť potrebnou dávkou fantázie a hravosti. Okrem sýtych farebných stien v hlbokej modrej alebo silnej červenej venujte pozornosť najmä doplnkom. Atraktívne prikrývky, vankúše, koberce alebo závesné dekorácie vnesú do domácnosti ten pravý príval sviežej energie.

Atmosféru bývania v Južnej Amerike dotvára veľa slnka a zelene, a preto, ak je to možné, obklopte sa aj vy dostatkom prirodzeného svetla a kúskom prírody. Práve to vám dovolí vychutnať si život tejto slnečnej krajiny, kde vás prítomnosť rastlín teší po celý rok. Nebojte sa siahnuť po výrazných kusoch, ktoré svojím vzhľadom a rozmermi budú zaručene okrasou celého bytu. Pútavé farebné keramické kvetináče, výrazné vázy v strede jedálenského stola alebo obrovská zeleň visiaca priamo pri okne. Príjemné oživenie vytvorí aj kaktus v terakotovom kvetináči. Nielenže je veľmi pôsobivý, zároveň vnesie do vášho interiéru nádych pravej exotiky.

Zdroj foto: zarahome.com, cellbes.sk, westwing.sk, zoot.sk, archív Michala Hertlíka