IPL epilátory – naozaj fungujú?

Technológia IPL (intenzívne pulzné svetlo) sľubuje bezbolestné a dlhodobé odstránenie chĺpkov pomocou svetelnej technológie. Už nejaký čas sú IPL zariadenia dostupné aj v obchodoch , čo umožňuje použiť ich aj v pohodlí domova. Či a do akej miery tieto epilátory naozaj pomáhajú odstrániť ochlpenie, sme sa rozhodli otestovať na vlastnej koži a priebeh používania zaznamenať. Pracovali sme s epilátorom Philips Lumea Advanced IPL SC1997/00.

Užitočné informácie

IPL epilátory pracujú na báze intenzívneho bieleho pulzného svetla, ktoré sa využíva aj pri dermatologických zákrokoch. Svetlo zasahuje farebný pigment chĺpku, ktorý absorbuje jeho žiarenie, premení ho na teplo a zničí chĺpok v jeho koreni. Opätovná regenerácia chĺpkov môže, ale nemusí nastať. Zariadenie sa odporúča použiť  na svetlejších odtieňoch pokožky. Súčasťou IPL epilátora je senzor, ktorý v prípade veľmi tmavej pokožkyneumožníprístrojpoužiť. Najefektívnejšie svetlo pôsobí, ak majú chĺpky tmavšie zafarbenie. Tie dokážu lepšie absorbovať svetelné impulzy. Počet ošetrení sa líši v závislosti od typu pokožky, hrúbky a farby chĺpkov i od obsahu ošetrenej plochy. Chĺpky rastú v odlišnom čase, preto je potrebné opakované použitie epilátora. V prípade prístroja Philips Lumea Advanced IPL SC1997/00 sa uvádza, že pre badateľné výsledky a dlhodobý efekt je potrebných 3-5 ošetrení. 

Pred použitím

Prístroj odporúčame použiť po zime, kedy je pokožka najsvetlejšia. Oblasti, ktoré chcete epilovať, sa majú tesne pred epiláciou oholiť. V inom prípade môžete pociťovať pri epilácii bolesť. Pokožka má byť čistá, telové mlieko sa má v prípade potreby naniesť až po epilácii. IPL epilátor je možné použiť na takmer všetkých partiách tela s výnimkou oblasti očí a pohlavných orgánov.  My sme epilátor použili päťkrát na nohách a v oblasti podpazušia, vždy po 2 týždňoch na veľmi svetlej pokožke s tmavými chĺpkami.

Výsledky testovania

Epilácia oboch nôh trvala dokopy asi 25-30 minút, podpazušie zabralo asi 5 minút. Proces nebol vôbec bolestivý, len koža zostala na niektorých partiách, zrejme opakovaným zasiahnutím toho istého miesta, mierne podráždená. Po prvej epilácii sa nám na nohách vytvorili menšie „mapky“. V týchto miestach chĺpky viac nevyrastali. V oblasti podpazušia sme zmenu nezaznamenali. Po druhom a tretom použití sa „mapky“ vytvorili na viacerých miestach a väčších plochách. Na niektorých miestach chĺpky vyrástli tenšie a bledšie. V podpazuší nedošlo pri vyrastaní chĺpkov oproti pôvodnému stavu takmer k žiadnej zmene. Ďalšie dve požitia epilátora nič nezmenili. Nepomohlo ani to, že sme sa snažili zapamätať si miesta, v ktorých ešte chĺpky vyrastali a osvietili sme práve tieto miesta. Chĺpky ako v podpazuší, tak aj na niektorých miestach na nohách ďalej vyrastajú.

Zhrnutie

Vzhľadom na výsledky testovania konštatujeme, že prístroj Philips Lumea Advanced IPL SC1997/00 nedokázal žiadny zázrak. Na nohách sa vytvorili mapky, z ktorých chĺpky viac nevyrastali, no na zvyšných plochách ochlpenie rastie ďalej aj po piatom použití epilátora. V oblasti podpazušia sme dokonca nezaznamenali takmer žiadne zmeny oproti pôvodnému stavu. Ak sa pohrávate s myšlienkou trvalého odstránenia chĺpkov, efektívnejšie bude zrejme zvoliť inú metódu. 

Zdroj foto: https://www.pexels.com/@rodolfoclix a pexels.com