Jarný trend alert: V hadej koži

Pridrzlá kovbojka. Tajomná femme fatale. Divoká rebelka v kožených nohaviciach. Módne kúsky s haďou potlačou vám vždy dodajú štipku nečakanej rafinovanosti, odvahy a živočíšneho spiritu. Horúci trend tohtoročnej jari sa priplazil síce trochu pomaly, ale s typickou chladnokrvnou gráciou. A pozor, môže vás osudovo uštknúť…

Philosophy Di Lorenzo Serafini / Armani

Hadia potlač syčí všade naokolo

Nie je však žiadnou novinkou. Módni návrhári sa vo zvieracej ríši inšpirujú odjakživa. Už v 18. storočí vysoká aristokracia začala haliť svoje vznešené telá do kože zvierat (prívrženci na ochranu ich práv, bohužiaľ, ešte v tej dobe neboli aktívni) a v roku 1932 vznikol prvý filmový kostým pre Tarzana. Animálne printy sa prelínajú sezónami v rozmanitých obmenách – leopard, zebra, aligátor – každý vzor opakovanie zažíva svoju drobnú renesanciu.  

Reserved / H & M

Najväčšie šialenstvo však spôsobili v 70. a 80. rokoch. Kožené bundy, nenávidené i ospevované leopardie legíny, umelé kožušiny, dokonca prenikli aj do interiérového dizajnu. Vzory, na ktoré sa nikdy nezabudne, len sa každú druhú sezónu transformujú a objavia vo sviežej novej forme.

H & M / Streetstyle počas fashion weeku v Paríži

Hadia múza

Snake prints alebo po našom hadie vzory sa na móla triumfálne vrátili už v kolekciách na jar/leto 2018. Značky ako Chloe či Bottega Veneta aplikovali hadiu potlač ako signifikantný element každého modelu. Versace ju obohatil ohnivou červenou a Virgil Abloh ju pre svoju značku Off-White celú potiahol žiarivo zelenou neónovou farbou. Hadie vzory sa dokonca objavili aj v jemnejšej verzii – na večerných šatoch od Armaniho. A značka Tod’s vyzbrojila modelky rovno niekoľkými hadími kabelkami naraz – akoby so sebou niesli akýsi výhražný signál pre okolie. Pozerať dovolené, dotýkať zakázané!

Tod’s / Versace / Off-White

Chovajte si hada… na čižmách

Trend alert tohtoročnej jari? Jednoznačne topánky s haďou potlačou. Či už klasické kovbojské čižmy s typickou zúženou špičkou, konzervatívnejšie a mimoriadne šik ankle boots s hranatým opätkom alebo otvorené sandálky – plazy ovládli ready-to-wear kolekcie i streetstylovú módu od Milána, New Yorku až po Paríž.

Zara / Reserved / Trenčkot Isabel Marant

A ako nosiť tento trend v bežnom každodennom živote? Inšpirujte sa u fashion blogeriek – kozačky s haďou potlačou si skvelo rozumejú s jednoduchými džínami (najlepšie ukážu s vyblednutým svetlým denimom) a obyčajným bielym tričkom či košeľou. Doplňte ich klasickým béžovým trenčkotom, prehoďte cez rameno cross body bag a môžete vyraziť do džungle (veľko)mesta.

Zdroj foto: pinterest.com, zara.com, reserved.com, hm.com, stockholm-streetstyle.com

Viktória Vargová

redaktorka módy

"The joy of dressing is an art." John Galliano